Guardian: Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μεταξύ δύο καταστροφών

Guardian: Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μεταξύ δύο καταστροφών Facebook Twitter
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
4

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετανιώνει την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών λέει πως η χώρα του θα ήταν καλύτερα αν συνέχιζε να χρησιμοποιεί τη δραχμή. Κατά βάθος, λέει, και οι 18 χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα εύχονται η ιδέα να είχε κατασταλεί κατά τη γέννησή της, αλλά καταλαβαίνουν πως όταν μπεις δεν βγαίνεις χωρίς μία καταστροφή», τονίζει άρθρο του Guardian, που αναδημοσιεύει το Business Insider υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο καταστροφές».

«Όλα αυτά είναι σωστά και εξηγούν γιατί η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε ένα "chicken game" με όλους τους άλλους παίκτες αυτού του δράματος: το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερη οικονομική βοήθεια, όχι όμως αν αυτό σημαίνει πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε "σπιράλ θανάτου". Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ρίξουν άλλο ρευστό μέχρι η Αθήνα να τηρήσει τους όρους της διάσωσης που κατά τον Βαρουφάκη θα κάνουν αυτό ακριβώς», συνεχίζει το άρθρο.

«Η κατάσταση θα κλιμακωθεί αυτό το καλοκαίρι καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει όλες τις επερχόμενες δόσεις. Πρέπει να βρει 10 δισ. ευρώ για να καταβάλλει στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και άλλους ομολογιούχους πριν το τέλος Αυγούστου και τα χρήματα δεν υπάρχουν. Οι πιστωτές της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και είναι έτοιμοι να αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της. Γνωρίζουν πως η ελλάδα έχει μόνο δυο επιλογές: να παραδοθεί ή να φύγει από το ευρώ, και αφού έχει πει πως θέλει να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, περιμένουν πως σύντομα θα κυματίσει η λευκή σημαία».

Σύμφωνα με το άρθρο, η προθυμία της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα θεωρηθεί από τους σκληροπυρηνικούς των Βρυξελλών και του Βερολίνου ως απόδειξη ότι ήταν σωστό που τήρησαν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλά πριν παραδεχθεί ότι έχει χάσει το "chicken game" ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφτεί σκληρά σοβαρά την ανάλυση του Βαρουφάκη. Ήταν λάθος για την Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ; Προφανώς, η απάντηση είναι ναι. Η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή; Δεδομένου ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια και εξακολουθεί να συρρικνώνεται, και πάλι η απάντηση είναι ναι», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Μπορείς να φύγεις από το ευρώ και να επιστρέψεις στη δραχμή χωρίς μία καταστροφή; Αναμφίβολα θα υπήρχαν τεράστια κόστη από κάτι τέτοιο, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να αποτραπεί η φυγή χρήματος, αλλά και ένα πρωτοφανές σοκ για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Υπάρχουν επίσης πρακτικές δυσκολίες στην αντικατάσταση του νομίσματος από ένα άλλο. Κατά κάποιον τρόπο, όμως, δεν είναι αυτό το ερώτημα που θα πρέπει να διερωτάται η ελληνική κυβέρνηση».

Όπως τονίζει ο συντάκτης της Guardian, η Ελλάδα πλήττεται από μία οικονομική καταστροφή από το 2010 και θα συνεχίσει αν μείνει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς γενναιόδωρη διαγραφή χρέους και πολιτικές που θα διευκολύνουν και όχι θα εμποδίζουν, την ανάπτυξη. Οπότε, όπως αναφέρει, «το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή, διότι θα είναι. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα είναι μεγαλύτερη καταστροφή από το αν παρέμενε στο ευρώ».

«Υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις σε αυτή την ερώτηση. Πολιτικά, ο Τσίπρας έχει ένα πραγματικό δίλημμα: ο ελληνικός λαός ψήφισε για λιγότερη λιτότητα, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν να χαλαρώσει η λιτότητα. Μπορεί να ικανοποιήσει τον έναν ή τον άλλον, αλλά όχι και τους δύο. Το να υποκύψει στη Μέρκελ θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα της επέτρεπε να πληρώσει τα χρέη της, όμως θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

»Αργά ή γρήγορα ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει: να συνεχίσει με μια προσέγγιση με επίκεντρο τον λαό που είναι ασύμβατη με τη συμμετοχή στο ευρώ ή να επιστρέψει απρόθυμα στις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις από τότε που ξέσπασε η κρίση».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Σόιμπλε έχει προτείνει ως μία λύση τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή στην ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με τον Guardian το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, αποδεχόμενη και τα δύο σενάρια.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Σόιμπλε υποψιάζεται πως αν έρθουν αντιμέτωποι με την επιλογή, οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο ευρώ. «Όμως τα δημοψηφίσματα είναι ένα περίεργο πράγμα, και το ερώτημα θα είχε σημασία. Η απάντηση στο ερώτημα "θέλετε η Ελλάδα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ;" θα διέφερε από την απάντηση στο "θέλετε η Ελλάδα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ αν αυτό σημαίνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;"».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποτιμά και τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για την κατοχή, αλλά και το ότι πολλοί Έλληνες αισθάνονται πως τιμωρούνται επίτηδες γιατί επέλεξαν μια κυβέρνηση που δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

«Σε οικονομικό επίπεδο, το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρηγορότερα τα δεινά της αποκτώντας τον έλεγχο των υποθέσεών της», τονίζει ο αρθρογράφος, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Ισλανδίας η οποία πέρασε πολύ δύσκολα μετά την κρίση του 2008 αλλά τελικά ανέκαμψε.

Μεταξύ άλλων, οι Roger Bootle και Jessica Hinds του Capital Economics, υποστηρίζουν πως, όπως και στην Ισλανδία, ο τουρισμός της Ελλάδας θα επωφελούνταν από το φθηνότερο νόμισμα ενώ το τεράστιο απόθεμα της αχρησιμοποίητης οικονομικής ικανότητας θα περιόριζε την έκταση της αύξησης του πληθωρισμού που θα προκαλούσε η υποτίμηση που θα ακολουθούσε μια έξοδος από το ευρώ.

Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα έβλαπταν την οικονομία, όπως και στην Ισλανδία, όμως μπορεί να είναι απαραίτητοι ακόμα και αν η Ελλάδα παραμείνει στη νομισματική ένωση. «Το πιο αδύναμο νόμισμα που θα προέκυπτε από την έξοδο από το ευρώ δεν αποτελεί "ελευθερία από τη φυλακή". Όμως μετά από πέντε χρόνια στα κάτεργα, η παραμονή στην ευρωζώνη μοιάζει με ισόβια κάθειρξη χωρίς άφεση».

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM