Και η Ελλάδα μεταξύ άλλων χωρών ψήφισε, σύμφωνα με επερώτηση στη Βουλή, στο Ecofin θετικά για να τεθεί εκτός της λίστας της Ε.Ε. για τους φορολογικούς παραδείσους ο Παναμάς, την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όπως καταγγέλλει, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα του Ecofin αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η «διαγραφή ορισμένων τρίτων χωρών από τον κατάλογο της Ε.Ε. των μη συνεργαζόμενων χωρών για φορολογικούς σκοπούς», στις οποίες πέραν των άλλων περιλαμβανόταν και ο Παναμάς.
Συμπληρώνει, δε, ότι το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της Ε.Ε. για τους φορολογικούς παραδείσους φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄ για τα οποία η Απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/1/2018 από το Coreper.
Κατά τον κ. Μαριά, «η σκανδαλώδης αυτή απόφαση του Ecofin και μάλιστα και με ελληνική ψήφο εκδόθηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αυτάρεσκα διατείνεται αποφασισμένη αφενός μεν να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά και αφετέρου να δρομολογήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis».
Όπως επεσήμανε σε παρέμβασή του ο κ. Μαριάς, «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers τι έχει συμβεί.
Και τώρα ενώ είχε συνταχθεί ο κατάλογος των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς, αφαιρούνται συγκεκριμένες χώρες, αφαιρείται ο Παναμάς. Ποια πλέον τεράστια υποκρισία είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τα πράγματα; Και τί δεσμεύσεις παίρνουν; Μια επιστολή έστειλαν, δεν είναι δεσμευτική, δεν δημοσιοποιείται καν η επιστολή, δεν παίρνουν νομοθετικές δεσμεύσεις».