Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τεχνική ανάλυση για τη σταδιακή άρση των capital control

Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τεχνική ανάλυση για τη σταδιακή άρση των capital control Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Τεχνική ανάλυση για τη σταδιακή άρση των capital control, πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, επαναλαμβάνοντας: «Τα capital control είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, κάτι που έχουμε επισημάνει χιλιάδες φορές, αλλά δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία που κάποια εταιρεία οδηγείται στο λουκέτο».


Ανέφερε: «Τα capital controls δημιουργούν προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, δεν χρειάζεται να το τονίζουμε, το έχουμε πει 15.000 φορές, αλλά από το σημείο τού "προκαλώ κάποια προβλήματα" μέχρι το σημείο ότι "είναι η κύρια αιτία", καταλαβαίνετε... υπάρχει διαφορά».


Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ), ο κ. Μάρδας απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει ότι ευθύνονται τα capital control και η πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς πέρυσι, απάντησε: «Η κύρια αιτία για την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών θα φανεί στην απόφαση του δικαστηρίου. Για την περίπτωση της Ηλεκτρονικής, όσα αιτήματα είχε κάνει η εταιρεία για την εξαγωγή υλικών με σκοπό την πληρωμή εισαγωγών, όλα είχαν εγκριθεί. Θα πρέπει να δούμε ποιες πραγματικά ήταν οι αιτίες που η εταιρεία οδηγήθηκε στη πτώχευση».


Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα capital control, όπως έχω πει κατ΄επανάληψη, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, προκαλούν προβλήματα σε εταιρείες και αυτό το ξέρουμε, προσπαθήσαμε να τα απαλύνουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε από πέρυσι ως σήμερα. Από εκεί και πέρα, για τα πάντα δεν μπορεί να είναι η κύρια αιτία τα capital controls. Σαφώς φέρουν μέρος ευθύνης πολλών πραγμάτων, τα οποία δεν γίνονται με τον τρόπο που πρέπει να γίνονται, αλλά όταν όμως συμβαίνει κάτι, πρέπει να ψάχνουμε τις κύριες αιτίες και μετά τις παραεπόμενες».


Γενικότερα για τις δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα, ο κ. Μάρδας δήλωσε: «Γενικά και αόριστα γνωρίζουμε ότι πράγματι, οι επιχειρηματίες με την επιβολή των capital control αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, άλλοι λίγα, άλλοι περισσότερα. Κι αυτά τα προβλήματα οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να τα αντιμετωπίσουν με τη στρατηγική που εισήγαγαν. Επαναλαμβάνω, δεν ήταν τα capital control μια επιθυμητή εξέλιξη, αναγκαστήκαμε να τα επιβάλουμε και προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM
Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων «Realignments»

Οικονομία / Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων

Ηγετικές προσωπικότητες, think tanks και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς για να χαρτογραφήσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις της εποχής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τα capital controls δεν είναι πρόβλημα. Μπορεί άνετα να έρθει κάποιος από το εξωτερικό να επενδύσει στην Ελλάδα, να υπερφορολογηθεί, να πληρώνει τέλη, χαράτσια, έξοδα στις τράπεζες, να τα βάλει με το ελληνικό δημόσιο και αν τελικά τα καταφέρει να βγάζει 420 ευρώ την εβδομάδα. Σιγά το πρόβλημα.