Με κανονικούς ρυθμούς διεξάγεται η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος ΑΕ, σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1η Ιουλίου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «τα καταστήματα και οι εργαζόμενοί τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές».
Νέες αιτήσεις για υπαγωγή στην προστασία του άρθρου 99, υπέβαλε η διοίκηση
Σήμερα το πρωί πάντως η εταιρεία υπέβαλε στο Πρωτοδικείο νέες αιτήσεις για προστασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Με την προσφυγή ζητείται η υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, για όλα τα σούπερ μάρκετ του Ομίλου, καθώς και για τρεις συνδεδεμένες εταιρίες.
Η εταιρία αιτήθηκε χθες προληπτικά μέτρα προστασίας, προσφυγή που θα συζητηθεί την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, και υπαγωγή στο άρθρο 99 των καταστήματων σούπερ μάρκετ.
Με τρεις σημερινές προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εταιρίες του Ομίλου:
1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου.
- Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.
2. Express m ΑΕ. Πρόκειται για την εταιρεία, στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.
3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία, στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ (σύμφωνα με την εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016), σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το δικαστήριο έχει δώσει, με εντολή του, προστασία στον Όμιλο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε θα συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την κύρια συζήτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Η αίτηση για τα σούπερ μάρκετ θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις έλαβαν δικάσιμο για τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συνεκδικαστούν όλες μαζί.
Ωστόσο σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει «κατάρρευση» της εταιρείας καθώς κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει, θα στείλει σε «αχαρτογράφητα νερά» ολόκληρη την αγορά, ενώ τονίζει ότι, αυτή τη στιγμή, προέχει η διασφάλιση των 12.500 χιλιάδων εργαζομένων και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας.
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ακόμη ότι η κατάθεση προσωρινής αίτησης αναστολής καταδιωκτικών μέτρων, της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της Ελλάδας, έναντι των πιστωτών της, συνέπεσε με την επέτειο για τον έναν χρόνο από την επιβολή των capital controls, γεγονός που πρέπει, όπως επισημαίνει, «να υπενθυμίζει στους αρμόδιους την τεράστια έκταση της επιχειρηματικής καταστροφής, που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, τα χρόνια των μνημονίων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, από το 2008 έως σήμερα, έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις (από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015) και μαζί τους χάθηκαν 842.670 θέσεις εργασίας, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ.
Η ΠΟΜΙΔΑ για την εταιρεία Μαρινόπουλος
«Οι δραματικές συνέπειες της αίτησης δικαστικής προστασίας της εταιρείας Μαρινόπουλου, που διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλήνιο δίκτυο μισθωμένων καταστημάτων "σούπερ-μάρκετ" σε όλη τη χώρα (υπολογίζεται περίπου σε έως και 500 καταστήματα), αγγίζουν και έναν τομέα για τον οποίο ουδείς φαίνεται, μέχρι στιγμής, να ενδιαφέρεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.
Συγκεκριμένα, τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, οι οποίοι, εκτός του ότι δεν έχουν πληρωθεί τα μισθώματα των τελευταίων 8-12 μηνών, «με τα μέτρα προστασίας που ζητούνται, κινδυνεύουν άμεσα να παγιδευτούν και σε μία κατάσταση πολυετούς αναγκαστικής χρήσης των περιουσιών τους από την εταιρεία, χωρίς να καταβάλλονται σ΄αυτούς τα οφειλόμενα μισθώματα ούτε να δικαιούνται σε απόδοση των ακινήτων τους», επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).
«Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πραγματική απόγνωση τους ιδιοκτήτες αυτούς, οι οποίοι θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν το σημαντικά αυξημένο ΕΝΦΙΑ του 2016 και, μάλιστα, για καταστήματα "σούπερ-μάρκετ" με μεγάλα εμβαδά και υπέρογκες αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις των ακινήτων τους και με ποινικές διώξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, δεδομένου ότι η αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οδηγεί ακόμη και σε δήμευση περιουσιών, βάσει της νομοθεσίας περί «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», προσθέτει.
Ενόψει των ανωτέρω, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την εταιρεία "Μαρινόπουλος", αλλά και κάθε αρχή, φορέα ή όργανο, που τυχόν θα αναλάβει τις τύχες της εταιρείας, να ενδιαφερθεί για την ξεχωριστή αυτή κατηγορία των οφειλών της και προσφέρεται για κάθε σχετική συνεννόηση, δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη απευθυνθεί στα γραφεία της, ζητώντας σχετική καθοδήγηση.
Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του την πραγματική αδυναμία πληρωμής ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι μισθωμένα τόσο προς αυτή την εταιρεία, όσο και προς κάθε άλλο μισθωτή για τον οποίο έχουν εκδοθεί δικαστικά μέτρα προστασίας που αποκλείουν από τους ιδιοκτήτες την ελεύθερη διάθεση της περιουσίας τους, και να νομοθετήσει άμεσα μέτρα προστασίας και ελάφρυνσής τους από το φόρο αυτό.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει τους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος
To Eργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α.) με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξη του στους 12.000 εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. μετά τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να προλάβει περαιτέρω δυσμενέστερες εξελίξεις.
Όπως αναφέρεται «η εταιρεία κατέθεσε αίτηση εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, γεγονός που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να εξαιρεθούν από το σχέδιο εξυγίανσης και της συμφωνίας με τους πιστωτές της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε».
Το ΕΚΑ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι τα συμφέροντα των τραπεζών και προαναγγέλει κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί.
σχόλια