Μια σειρά μέτρων μείωσης των φόρων και φοροαπαλλαγών περιλαμβάνει ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείο Οικονομικών καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι ολοκληρωμένο μέσα στον Αύγουστο με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου, ενώ οι αλλαγές που θα προβλέπει θα ισχύσουν από το 2020 κιόλας.
Μάλιστα, ο μπλε φάκελος που έλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιελάμβανε σε σχέση με τους φόρους τα εξής:
-Ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
-Διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
-Μείωση της επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
-Μείωση διοικητικών και φορολογικών βαρών στην ακίνητη περιουσία
Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Μητσοτάκη, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.
Επίσης, η μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020, καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.
Ταυτόχρονα προβλέπεται η έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και η αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
Η κυβέρνηση επίσης προσβλέπει στην μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή αναμένεται διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στις 8.636 ευρώ και εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα).
Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ στοχεύει στην αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και σε καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα κινηθεί προς την σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ακόμη προβλέπονται: Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.