Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο στάδιο της τρίτης αξιολόγησης, με τους επικεφαλής των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο να επικεντρώνουν τις συζητήσεις τους στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων.
Μέχρι τώρα έχουν επιλυθεί σημαντικά θέματα όπως του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί μόλις 18 από τα 95 προαπαιτούμενα και τα «αγκάθια» που παραμένουν είναι μεταξύ άλλων και η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων. Τα ανοιχτά θέματα μεταθέτουν χρονικά για το τέλος Νοεμβρίου το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών στο Χίλτον.
Στην τελευταία όπως όλα δείχνουν συνάντηση σήμερα θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των δημοσιονομικών. Κατά τις σημερινές επαφές τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για τα τρία πρώτα ζητήματα, ενώ για αυτό των επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.
Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών γι' αυτό το θέμα.
Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι' αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.
Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.
Αισιοδοξία από τον ESM
Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για το υπόλοιπο ποσό της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, συνολικού ύψους 8,5 δισ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής εισήγησης από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση από την ελληνική κυβέρνηση προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως σημειώνεται, το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Την ικανοποίησή του για την εκκαθάριση μεγάλου μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε δήλωσή του ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα υπερέβη το στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα κάτι που «θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας». «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.
Συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει από τον ESM βοήθεια ύψους 40,2 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και 182 δισ. συνολικά από τον ESM και τον EFSF. Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, «το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018».
Την απόφαση του ΔΣ του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις». Επίσης, πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει «να εργαστούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».
Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group. Όπως διαπίστωσαν πηγές της ευρωζώνης που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος», ωστόσο «παραμένουν κάποιες προκλήσεις».