Παγκόσμια Τράπεζα: Σε επίπεδο ρεκόρ το χρέος των φτωχών χωρών- 860 δισ. $, αυξήθηκε κατά 12% πέρυσι

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε επίπεδο ρεκόρ το χρέος των φτωχών χωρών- 860 δισ. $, αυξήθηκε κατά 12% πέρυσι Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το χρέος των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αυξήθηκε κατά 12% το 2020 πέρυσι και έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 860 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας της πανδημίας, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η νέα έκθεση καταγράφει τη δραματική αύξηση του χρέους με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, επεσήμανε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέβιντ Μαλπάς. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες προσπάθειες προκειμένου το χρέος αυτών των κρατών να φτάσει σε πιο βιώσιμα επίπεδα. 

«Χρειαζόμαστε συνολική προσέγγιση στο πρόβλημα του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει μείωση, γρήγορη αναδιάρθρωση και βελτιωμένη διαφάνεια», επεσήμανε ο Μαλπάς σε ανακοίνωση που συνοδεύει τη νέα έκθεση. 

Οι μισές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για κάτι τέτοιο. Τα βιώσιμα επίπεδα χρέους είναι απαραίτητα προκειμένου να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να πετύχουν την οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της φτώχειας, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Συνδυαστικά, το εξωτερικό χρέος των χωρών με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα αυξήθηκε κατά 5,3% το 2020, φτάνοντας στα 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που επηρεάζει κράτη σε όλο τον πλανήτη. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του εξωτερικού χρέους ξεπέρασε το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα και την ανάπτυξη των εξαγωγών. Η αναλογία εξωτερικού χρέους- ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, εξαιρούμενης της Κίνας, αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 42%, το 2020. Ο λόγος χρέους- εξαγωγών εκτινάχθηκε στο 154%, από το 126% που ήταν το 2019. 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για προσπάθειες αναδιάρθρωσης χρέους, επεσήμανε ο Μαλπάς, δεδομένου ότι στα τέλη του χρόνου τερματίζεται η πρωτοβουλία αναστολής εξυπηρέτησης χρέους (DSSI) της G20, που πρόσφερε στις φτωχότερες χώρες προσωρινή αναβολή πληρωμών.  

Πέρυσι, η G20 και η Λέσχη των Παρισίων- οι εκπρόσωποι μεγάλων χωρών πιστωτών- ανακοίνωσαν πλαίσιο αναδιάρθρωσης μη βιώσιμου χρέους, αλλά μόνο τρεις χώρες έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής: η Αιθιοπία, το Τσαντ και η Ζάμπια. 

Το περαιτέρω «πάγωμα» των αποπληρωμών χρέους θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ο Μαλπάς, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί η συμμετοχή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα είναι απρόθυμοι να εμπλακούν. 

Η έκθεση δείχνει ότι οι καθαρές εισροές από πολυμερείς πιστωτές προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκαν στα 117 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. 

Ο καθαρός δανεισμός σε χώρες χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 25%, στα 71 δισεκατομμύρια, που αποτελεί επίσης υψηλό δεκαετίας. Το ΔΝΤ και άλλοι πολυμερείς δανειστές παρείχαν 42 δισεκατομμύρια και διμερείς πιστωτές 10 δισεκατομμύρια. 

Με πληροφορίες από Reuters
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM