H Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα για την αυτόνομη χρηματοδότησή της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «με την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο και μία πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Λουξεμβούργο, με τίτλο: «Ο ESM μετά από πέντε χρόνια: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές», ο Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε σωστή τροχιά να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύθηκε το καλοκαίρι του 2015».
«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται αυτόνομα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του ESM επανέλαβε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος, «εάν χρειασθεί και αν η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς τον ESM ή τον EFSF χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία ίσως είχαν εξαναγκαστεί σε έξοδο από την ευρωζώνη.
«Συνολικά, από το 2011 οι EFSF/ESM έχουν δώσει δάνεια σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) συνολικού ύψους 273 δισ. ευρώ. Από αυτές τις χώρες οι τέσσερις αποτελούν "success story"» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την πορεία του τρίτου προγράμματος αξιολόγησης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον έβδομο και τελευταίο χρόνο προσαρμογής.
σχόλια