Για μια νέα παρέμβαση που θα είναι ακόμα πιο γενναία ώστε να μειωθεί περαιτέρω το ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα αφορούν τουλάχιστον όλο το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, δεν απέκλεισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανακοινώσεις για μέτρα που θα ενεργοποιηθούν εντός του Μαΐου.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι «μέχρι τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους». «Έχουμε χτίσει αναχώματα και ικανοποιητικές γραμμές άμυνας στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε.
Παράλληλα, σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το κόστος του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χρηματοδότηση θα είναι συνδυαστική. Δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει ήδη χτίσει «γραμμές άμυνας», όπως τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα στήριξης της προηγούμενης περιόδου, οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 900 εκατομμύρια ευρώ έως σήμερα και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, συνολικού ποσοστού 9,7%.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου το 2021 κόστισε 630 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 722 εκατομμύρια ευρώ για: την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 και για το 2022 ύψους 90 εκατομμύρια ευρώ, τα επιδόματα ύψους 324 εκατομμύρια ευρώ, την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες 60 εκατομμύρια ευρώ, την προπληρωμένη κάρτα καυσίμων στα 130 εκατομμύρια ευρώ και σε άλλα μέτρα ύψους 118 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στόχος είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, ενώ είπε πως από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα είναι αναδρομική η ισχύς για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.