Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ οι χώρες-φορολογικοί παράδεισοι- Τα Paradise Papers στο «μικροσκόπιο» και της ΑΑΔΕ

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ οι χώρες-φορολογικοί παράδεισοι- Τα Paradise Papers στο «μικροσκόπιο» και της ΑΑΔΕ Facebook Twitter
0

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.


Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.


Κατά συνέπεια, όπως στις υπόλοιπες μεγάλες λίστες, έτσι και στα Paradise Papers θα δοθεί προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία.


Σημειώνεται ότι η φοροδιαφυγή μέσω των Off Shore εταιριών που εδράζονται στους φορολογικούς παραδείσους αποτελεί μάστιγα για την παγκόσμια οικονομία.

H EE προτίθεται να βάλει σε «μαύρη λίστα» τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισθάνεται ότι επιβεβαιώνεται στον αγώνα της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετά τις αποκαλύψεις των «Paradise Papers» και επιδιώκει τώρα τη δημιουργία μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των χωρών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει η «Handelsblatt».


Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ υποστηρίζει την πρωτοβουλία: «Το να συμπεριληφθούν σε "μαύρη λίστα" είναι μια δραματική εξέλιξη, όμως μετά από μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει επιτέλους να δράσουμε. Πρέπει να συζητήσουμε με τις εμπλεκόμενες χώρες και να καταστήσουμε σαφές ότι, όποιος δεν συνεργάζεται, θα καταλήξει στη λίστα». Αντίθετα, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δεν θέλησε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα κατά την πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.


«Με ένα κοινό μέτωπο κατά των μη συνεργάσιμων χωρών μπορεί να ασκηθεί εύκολα πίεση σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Eίναι καιρός να συμφωνήσουμε για την δημιουργία μιας λίστας φορολογικών παραδείσων και να την κάνουμε δημοσίως γνωστή. Η καταγραφή θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες συνέπειες», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες παραμένει ωστόσο ασαφές, καταλήγει η «Handelsblatt».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM