Στουρνάρας: Η κρίση άλλαξε το μη διατηρήσιμο μοντέλο ανάπτυξης της Οικονομίας

Στουρνάρας: Η κρίση άλλαξε το μη διατηρήσιμο μοντέλο ανάπτυξης της Οικονομίας Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Το μη διατηρήσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είχε υιοθετήσει η Ελλάδα άλλαξε στην περίοδο της κρίσης, ωστόσο το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει κρίσιμο προκειμένου να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

 

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

 

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας το μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει μέσα από την κρίση. Το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, η οποία είχε ανοίξει μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, είχε εξαλειφθεί μέσω της εσωτερικής υποτίμησης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τώρα σχεδόν μηδενισμένο.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό της προσαρμογής του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2008 έχει συντελεστεί λόγω της πτώσης των εισαγωγών, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (με εξαίρεση τη ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 27% σε πραγματικούς όρους. Επιπλέον, το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στις εξαγωγές έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2010, ιδιαίτερα στις χώρες εκτός ΕΕ. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ, κυμαίνονται πλέον στο 63% του ΑΕΠ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM
Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM