ΤΑΙΠΕΔ: Το νέο ψηφιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης του χαρτοφυλακίου

ΤΑΙΠΕΔ: Το νέο ψηφιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης του χαρτοφυλακίου Facebook Twitter
0

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Global Sustain δημιούργησαν ένα ψηφιακό εργαλείο, το ESG Rating Tool, για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του με χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs).

Η υιοθέτηση κριτηρίων ESG [Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance)] κατά την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (ADP) από το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και να προσελκύσει υπεύθυνες επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως που ένα Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ενσωματώνει την αειφορία στις διαδικασίες του και είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα αναπτύσσει το δικό του ψηφιακό ESG Rating Tool.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα, αναζητά συστηματικά τρόπους ενσωμάτωσης των αρχών της αειφορίας στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

H EBRD προωθεί την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στις επενδυτικές αποφάσεις. Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτού του εργαλείου αξιολόγησης μέσω χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας, η Τράπεζα συνέβαλε στη βελτίωση της αξιολόγησης των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, βασιζόμενη στην πολυετή εμπειρία της - σχεδόν τριών δεκαετιών - στην ενσωμάτωση ESG και διεθνών βέλτιστων πρακτικών.

O Άρης Ξενόφος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε πως η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ να ενσωματώσει περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στις επενδυτικές αποφάσεις καταδεικνύει αφενός την ευαισθησία του Ταμείου στα ζητήματα αυτά, αλλά και την ολιστική στρατηγική του στην αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν περιορίζεται μόνο στο εισπραττόμενο τίμημα, αλλά επεκτείνεται και στο αποτύπωμα που αφήνουμε για την κοινωνία και τους ανθρώπους της.

Από την πλευρά του ο Ριχάρδος Λαμπίρης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι συμβάλλουμε έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια προαγωγής της βιώσιμης ανάπτυξης. Με το καινοτόμο, ψηφιακό εργαλείο ESG Rating Tool, ενσωματώνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που είναι και η κύρια αποστολή μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τόσο τα αρμόδια στελέχη του Ταμείου, όσο και τους στρατηγικούς μας συνεργάτες, EBRD και Global Sustain, για τη συμβολή τους σε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Η κυρία Andreea Moraru, Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε: "Μετά από εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της EBRD, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό το καινοτόμο και αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης ESG κριτηρίων είναι τώρα διαθέσιμο. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας, καθώς και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας της Ελλάδας. Εμείς στην ΕBRD είμαστε πολύ περήφανοι που βοηθήσαμε το ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάσει αυτό το σύστημα αξιολόγησης και να ενσωματώσει κριτήρια βιωσιμότητας στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Ελπίζουμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του και σε άλλους πελάτες".

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Σπανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Global Sustain: "Η εμπιστοσύνη της EBRD και του ΤΑΙΠΕΔ στη Global Sustain επιβεβαιώνει την υψηλού επιπέδου εμπειρία και τεχνογνωσία της εταιρείας στους τομείς των υπεύθυνων (ESG) επενδύσεων και βιωσιμότητας. Στόχος της υιοθέτησης του εργαλείου είναι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG / Βιωσιμότητας στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης με βάση ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, συνεισφέροντας έτσι στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην προσέλκυση υπεύθυνων επενδυτών και μακροπρόθεσμα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην οικονομική ευημερία στη χώρα".

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: ''Η ανάπτυξη ενός Ψηφιακού Εργαλείου, για την Αξιολόγηση της Αειφορικής Επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων τα οποία περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί μία αξιέπαινη, πρωτοποριακή και πολλαπλά επωφελή πρωτοβουλία. Επωφελή όχι μόνο για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο γίνεται ένα από τα ελάχιστα Ταμεία Ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως και ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα ο οποίος αναπτύσσει ένα τέτοιο εργαλείο, αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το ESG Rating Tool, όπως ονομάζεται το καινοτόμο αυτό Ψηφιακό Εργαλείο, θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο με οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Έτσι, οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής υπευθυνότητας θα διαχυθούν ευρύτερα στη χώρα μας και θα αποτελέσουν τη βάση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσαρμοσμένων στις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Επιταγές οι οποίες επιδιώκουν να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ανάγκη για οικονομική μεγέθυνση με σεβασμό στους, πεπερασμένους, πόρους του πλανήτη.

Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Εργαλείο του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ότι υλοποιείται παρά τις πρωτόγνωρες, περιοριστικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την εν λόγω πρωτοβουλία.

Γι' αυτό, από την πρώτη στιγμή, την επικρότησα, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, και σήμερα εκφράζω και δημοσίως τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συντελεστές της''.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM