Telegraph: Η Ελλάδα καθυστερεί τη δόση στο ΔΝΤ. Τι θα συμβεί μετά;

Telegraph: Η Ελλάδα καθυστερεί τη δόση στο ΔΝΤ. Τι θα συμβεί μετά; Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
1

Τα επόμενα βήματα μετά το αίτημα της Ελλάδας να μην πληρώσει σήμερα τη δόση των 300 εκ. προς το ΔΝΤ περιγράφει η εφημερίδα Telegraph, με μορφή ερωταπαντήσεων.

— Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα;
Η Αθήνα αρνήθηκε να πληρώσει 305 εκατ €, στο ΔΝΤ, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνία διάσωσης.

— Αυτό σημαίνει ότι έχει αθετήσει το χρέος της;
Τεχνικά όχι. Η Αθήνα επικαλέστηκε έναν κανόνα που δημιούργησε το ΔΝΤ στη δεκαετία του 1970, ο οποίος επιτρέπει στις χώρες να πληρώνουν «πακέτο» με τη μορφή μεγάλης δόσης στο τέλος του μήνα, τις πολλές μικρότερες. Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα αν θα καθυστερήσει τρεις επιπλέον πληρωμές ύψους 312 εκ. στις  12 Ιουνίου, 573 εκ. στις 16 Ιουνίου και 343 εκ. στις 19 Ιουνίου. Η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να επιστρέψει  1,6 δις € που οφείλει. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα είναι επίσημα σε "καθυστέρηση" σε σχέση με το Ταμείο.

— Είναι αυτή η ενέργεια άνευ προηγουμένου;
Η Ζάμπια το έκανε αυτό στη δεκαετία του 1980.

— Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η Ελλάδα θα έχει ένα σκληρό δίλημμα στις 30 Ιουνίου, καθώς αντιμετωπίζει επίσης την καταβολή 1,5 δις. σε συντάξεις του δημόσιου τομέα και σε μισθούς στο τέλος του μήνα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζομένους της.

— Και αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ;
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, ακόμα και μετά τις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, αναλάβει δράση. Ένα μήνα μετά από αυτό, μια χρεοκοπία  θα μπορούσε να κηρυχθεί ως «μια καταγγελία σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους, η οποία εκδίδεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το διοικητικό συμβούλιο".
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι η πρώτη προηγμένη οικονομία που το πράττει και θα ενταχθεί στην κατηγορία χωρών όπως το Περού, το Σουδάν, η Λιβερία και η Σομαλία. Θα της απαγορευτεί η πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, και θα χάσει την αξιοπιστία της στην αγορά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM