Τι καταγράφει η Έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία

Τι καταγράφει η Έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία Facebook Twitter
0

Παρουσιάστηκε νωρίτερα η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την ελληνική οικονομία. «Διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Σε αυτή, καταγράφεται αρχικά η αύξηση κερδών της Τράπεζας κατά 87,7% για τη χρήση του 2012 και σημειώνεται ότι από αυτά τα 10,7 εκατομμύρια θα διανεμηθούν στους μετόχους ενώ 305,3 εκατομμύρια περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το επόμενο κεφάλαιο έχει τίτλο «Οι προοπτικές βελτιώνονται: Να συνεχιστεί η προσπάθεια για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες». Εκεί αναφέρεται ότι έχει πλέον απομακρυνθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας το οποίο ήταν ορατό ένα χρόνο πριν ενώ η οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση. Επισημαίνεται επίσης η εντυπωσιακή μείωση των ελλειμμάτων αλλά γίνεται αναφορά και στην ύφεση που προκάλεσε μείωση της απασχόλησης κατά 17,5% (-19% η μισθωτή απασχόληση) στην τριετία 2009-1012.

Η ΤτΕ προβλέπει για το 2013 ύφεση στην οικονομία της τάξεως του 4,5%-βάσει των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου- και διόγκωση της ανεργίας. Το ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά την περίοδο 2008 - 2013 θα έχει υποχωρήσει κατά 24,6%.

Παράλληλα καταγράφεται δραματική φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Το ποσοστό φτώχειας ήταν για το έτος 2010 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 16%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%. Δηλαδή, καταγράφηκε μια αύξηση της φτώχειας   κατά 43,1%.

Ως ομάδες υψηλού κινδύνου καταγράφονται κυρίως οι άνεργοι (το ποσοστό σχετικής φτώχειας φθάνει το 44,0% για την οµάδα αυτή στην έρευνα του 2011), τα µονογονεϊκά νοικοκυριά, οι µη οικονοµικά ενεργοί εκτός των συνταξιούχων, οι γυναίκες (συνήθως ηλικιωµένες) που ζουν µόνες, τα νοικοκυριά µε τρεις ή περισσότερους ενήλικες µε εξαρτώµενα παιδιά, τα νοικοκυριά που διαµένουν σε ενοικιασµένη κατοικία αλλά και τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών.

Ωστόσο, τα τελευταία έτη στην Ελλάδα η φτώχεια φαίνεται να µετατοπίζεται από την οµάδα των ηλικιωµένων προς την οµάδα των νεότερων ζευγαριών µε παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζοµένους. Ειδικότερα, το ποσοστό των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 23,3% το 2011 (ΕΕ-27: 20,3%), από 19,3% το 2005, και είναι υψηλότερο κατά περίπου δύο εκατοστιαίες µονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσµού. Tο πρόβληµα της προστασίας των παιδιών από τις χειρότερες συνέπειες της οικονοµικής κρίσης. Η  ΤτΕ εκτιμά πως θα πρέπει πλέον να αντιµετωπιστεί ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήµατα δηµόσιας πολιτικής στην Ελλάδα, το πρόβλημα της προστασίας των παιδιών από τις συνέπειες της κρίσης.

Όλη η έκθεση εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM