Τσακαλώτος: Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για το 2019 και μετά

Τσακαλώτος: Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για το 2019 και μετά Facebook Twitter
0

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά»: την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση δίνει, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Αντιθέτως, «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».


Αλλά, «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», αναγνωρίζει ο υπουργός, που βρίσκει εξάλλου την ευκαιρία να σημειώσει ότι μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.


Κατά την άποψη του Ευκλ. Τσακαλώτου, «κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015. Γι' αυτό και εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης... Πολιτικά, βέβαια, το αποτέλεσμα αυτής της της εξέλιξης είναι ότι η ΝΔ δεν θα έχει πολιτικό αφήγημα, και πάλι». Έτσι κι αλλιώς, οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για τον τρέχον έτος δεν πρόκειται να προέλθουν από τη χώρα μας, αλλά από τις χώρες στις οποίες γίνονται εκλογές, προσθέτει.


Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία «ίσως 'γελάσει και το χειλάκι' του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πάντως ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».


Στη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.


Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Άρα, είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οικονομία / Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση του δανεισμού προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αναδιαμορφώσει τη δημοσιονομική εικόνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ
LIFO NEWSROOM
Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι δικαιούνται voucher μέχρι και 600 ευρώ - Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οικονομία / Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές της Πελοποννήσου από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy
LIFO NEWSROOM