LIVE!

Ξαφνικό φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη

Ξαφνικό φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη Facebook Twitter
1

Αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοινώνοντας ότι αντί για το αναμενόμενο 3,3% το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί τελικά κατά 3,1% το 2015, στη χειρότερη ύφεση από το 2009, οπότε και είχε καταγραφεί η χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά. Το Ταμείο σημειώνει ότι οι επιδόσεις των αναδυόμενων χωρών επιδεινώνονται για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε σήμερα την έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook). Σύμφωνα με αυτή, από τη μία πλευρά, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να σημειώνουν μειωμένη ανάπτυξη για πέμπτη συνεχή χρονιά, επιστρέφοντας  στο 4% το 2015, από άνοδο 7,5% το 2010. Από την άλλη οι ανεπτυγμένες χώρες φαίνεται να βρίσκονται σε τέλμα με μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.  

Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να βρίσκονται ΗΠΑ και Βρετανία όπου η αύξηση υπολογίζεται στο 2,6% και 2,5%.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο  Maurice Obstfeld  η παγκόσμια οικονομία διαμορφώνεται από τρεις ισχυρές δυνάμεις. Την οικονομική μεταμόρφωση της Κίνας ... με την έμφαση στην κατανάλωση υπηρεσιών. Με την πτώση του εμπορίου στο οποίο και πάλι η Κίνα διαδραματίζει βασικό ρόλο και με την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Το Ταμείο δεν έχει αλλάξει πάντως τις προβλέψεις του για την Κίνα στην οποία προβλέπει ανάπτυξη 6,8% το 2015 (6,3%  το 2016), αντίθετα με τη Βραζιλία, η οποία βυθίζεται σε ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 3% και 1% αντίστοιχα το 2015 και το 2016, των  Ολυμπιακών Αγώνων στο Ριο ντε Τζανέιρο. Η Ρωσία επίσης επηρεάζεται με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 3,8% το τρέχον έτος και κατά 0,6% το επόμενο έτος.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η ζώνη του ευρώ εμφανίζεται αυτή τη φορά ως νησίδα σταθερότητας με 1,5% αύξηση το 2015 και 1,6% το 2016. Η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι η Ισπανία  (3,1% και 2, 5%), ενώ η Ιταλία αναθεωρεί έντονα προς τα κάτω και βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,8% και 1,3% αντίστοιχα το 2015 και το 2016).

Σε αυτόν τον πίνακα, υπάρχει επίσης η εξαιρετική απόδοση της Ινδίας, που ξεπερνά πλέον σε ανάπτυξη  την κινεζική μηχανή (7,3% το 2015 και 7,5% το 2016). Ωστόσο, η Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα, με 0,6% αύξηση και 1% για αυτά τα ίδια δύο χρόνια. Όσο για την υποσαχάρια Αφρική, σίγουρα υποφέρει από τις επιπτώσεις της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ενώ κατάφερε να διατηρήσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 4% ετησίως.

Πηγή: Le Figaro

1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ