Υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές τάσσεται και ο ΣΕΒ

Υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές τάσσεται και ο ΣΕΒ Facebook Twitter
1

Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις κάνει σήμερα ο ΣΕΒ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.


Ενώ στις Βρυξέλες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και κοινοτικών παραγόντων, μετά τις νέες απαιτήσεις των δύο τελευταίων, οι οποίες ανέτρεψαν τις όποιες ισορροπίες υπήρχαν στις αρχές της εβδομάδας, στην επισκόπηση του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκφράζεται η ελπίδα ότι στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις που θα εδραιώνουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εκτιμάται επίσης, ότι αν δεν υπάρξει ρήξη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, ενώ στην αναφορά που γίνεται στα νέα φορολογικά μέτρα, επισημαίνεται ότι η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναμένεται να βλάψει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ότι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, προϋποθέτει ότι τα μέτρα θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ενώ όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση. Ενδιαφέρον προκαλεί εξάλλου η επισήμανση, ότι η φορολογία των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο, αλλά τη δημιουργία του πλούτου, κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας...
Παραθέτουμε στη συνέχεια τη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου των βιομηχάνων.
«Οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τους εταίρους έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο, με τις διαφορές των δύο πλευρών να παραμένουν ακόμη μεγάλες. Παρόλα αυτά, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες με προτάσεις μέτρων που είναι μετρήσιμα και επιτεύξιμα. Η ελπίδα είναι ότι στο Συμβούλιο Κορυφής την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2015 θα ληφθούν αποφάσεις που θα εδραιώσουν την θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη, με διαμόρφωση συνθηκών ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας σε ορίζοντα τουλάχιστον 12μήνου.


Αν δεν υπάρξει ρήξη, οι διαβουλεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα και να διασφαλίζει την αποπληρωμή των €1.6 δις προς το Δ.Ν.Τ στις 30 Ιουνίου 2015, επιτρέποντας την έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ελληνική Δημοκρατία και την απορρόφηση τους από τις τράπεζες.


Η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να βλάψει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. Η ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνεπειών προϋποθέτει ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αποσυρθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, με την επιτυχή πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να δημιουργούν το περιθώριο για την μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση. Σε κάθε περίπτωση, η φορολογία των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο αλλά αντίθετα την δημιουργία του, και ουσιαστικά φορολογεί την εργασία, καθώς αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Σε δημοσιονομικό επίπεδο συνεχίζεται η μερική στάση πληρωμών προς την αγορά σε όλα τα επίπεδα για να αντληθεί ρευστότητα και για να αντισταθμιστεί η υποχώρηση των εσόδων. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα έκτακτα έσοδα και η ρύθμιση των 100 δόσεων στηρίζουν τα έσοδα και η τελευταία συγκρατεί την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων.


Μέρος της οικονομίας συνεχίζει να αντιστέκεται, όπως δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών στη βιομηχανική παραγωγή και η εξέλιξη των μεγεθών του τουρισμού έως και τον Απρίλιο. Παραμένει όμως η πρόκληση της διαχείρισης της κληρονομιάς της κρίσης των τελευταίων ετών, όπως αποτυπώνεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM