Β' ημιτελικός Eurovision 2024: Αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ μέσα στο στάδιο, συγκεντρώσεις στους δρόμους του Μάλμε

Β΄ημιτελικός Eurovision 2024: Αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ μέσα στο στάδιο, συγκεντρώσεις στους δρόμους του Μάλμε Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον Β΄ ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται απόψε στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός, αλλά και εντός του σταδίου.

Το Ισραήλ που συμμετέχει στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό, όπως και η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι, θα εμφανισθεί στην 17η θέση.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένονται να συμμετέχουν στις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Μάλμε, ενώ παράλληλα υποστηρικτές του Ισραήλ έχουν καλέσει σε δική τους συγκέντρωση σε κοντινή τοποθεσία της πόλης.

Ήδη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν λάβει χώρα κατά την τελετή έναρξης της εκδήλωσης  την περασμένη Τρίτη πριν τον πρώτο ημιτελικό, όταν ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σαάντε εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας στο χέρι του το εμβληματικό παλαιστινιακό μαντήλι καφίγια.  Ο τραγουδιστής επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης στη σκηνή της Eurovision τραγουδώντας το «Popular» με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του στον μουσικό διαγωνισμό το 2011. Ωστόσο χωρίς να ενημερώσει την EBU και παρότι λόγω του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, η διοργάνωση έχει απαγορεύσει φέτος από τους συμμετέχοντες να εμφανίσουν παλαιστινιακές σημαίες ή σύμβολα, εμφανίστηκε στη σκηνή έχοντας τυλιγμένο στο χέρι του ένα καφίγια.

Ο λόγος που ο τραγουδιστής προέβη σε αυτή την κίνηση είναι λόγω της καταγωγής του, καθώς ο πατέρας του είναι Παλαιστίνιος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει το δικό του μήνυμα για τον λαό του. Αμέσως μετά την εμφάνισή του, η EBU έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη μέσω ανακοίνωσής της, υπενθυμίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. 

Νωρίτερα φέτος, είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής, όμως ζήτησε από το Ισραήλ να τροποποιήσει τους στίχους του αρχικού τραγουδιού «October Rain», το οποίο φαινόταν να αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς. Η 20χρονη Ισραηλινή διαγωνιζόμενη Έντεν Γκολάν, 20 ετών, από την πλευρά της ελπίζει ότι η ερμηνεία της θα βοηθήσει στην ένωση των ανθρώπων, τονίζοντας ότι αισθάνεται τιμή που έχει την ευκαιρία να γίνει η φωνή της χώρας της.

Πάντως οι διοργανωτές είχαν να αντιμετωπίσουν και τος αντιδράσεις του κοινού κατά την διάρκεια της πρόβας του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης μέσα στην αρένα του Μάλμε. Θεατές στις κερκίδες αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνισή της, φωνάζοντας «Free Palestine», με τις αποδοκιμασίες να είναι έντονες. Παράλληλα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

 Οι σουηδικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και έχουν προετοιμαστεί για πιθανές αναταραχές κατά τη διάρκεια της Eurovision.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Ο θάλαμος περιέχει πέτρινο φέρετρο στο οποίο είναι χαραγμένα το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού, στους οποίους περιλαμβάνονται «διευθυντής φαρμακευτικών φυτών» και «αρχιοδοντίατρος»
LIFO NEWSROOM
Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα εγκαίνια αντιγράφων του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριό

Πολιτισμός / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Οικονομικός απολογισμός για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με τα δύο μοναδικά εκθέματα που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό την κεντρική είσοδο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
LIFO NEWSROOM
Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM