Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Οι συλλογές των πολιτιστικών φορέων του Δήμου Αθηναίων δικτυώνονται

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Οι συλλογές των πολιτιστικών φορέων του Δήμου Αθηναίων δικτυώνονται Facebook Twitter
0

Τι σχέση έχει η βιομηχανική κληρονομιά με την τέχνη; Πώς συνδέεται ο Πλάτων με τους Σαρακατσάνους και το περιοδικό «Ευτέρπη» με την Ακρόπολη; Αλήθεια, η Μαρία Κάλλας επισκέφτηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το παλιό εργοστάσιο καπέλων Πουλόπουλου; Τι κοινό έχει ένα ανοιχτό στεφάνι με έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού και πόσα μυστικά κρύβει μια Βιβλιοθήκη;

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου 2021 με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», που και φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) γιορτάζει ψηφιακά, ο Δήμος Αθηναίων τιμά τον σπουδαίο θεσμό μέσα από τα μουσεία του, με την κοινή ψηφιακή δράση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων“Collections Network” («Όταν οι συλλογές δικτυώνονται») που θα είναι διαθέσιμη στο www.imdcityofathens.gr από την Τρίτη 18 Μαΐου στις 11:00.

Για πρώτη φορά, 11 συλλογές πολιτιστικών φορέων του Δήμου Αθηναίων ανταλλάσσουν μεταξύ τους από ένα αντικείμενο και το παρουσιάζουν σε ψηφιακό περιβάλλον. Κάθε χώρος προσεγγίζει από τη δική του ερμηνευτική σκοπιά το αντικείμενο που υποδέχεται, το αναδεικνύει, το εντάσσει στην «οικογένειά» του και το παρουσιάζει στο ευρύ κοινό. Εκπαιδευτικές κάρτες διάδρασης, αφηγήσεις, εναλλακτικές εικαστικές παρουσιάσεις, πρωτότυπες ιστορίες και σύντομες ξεναγήσεις συνδυάζουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, ζωγραφικά σκίτσα, εικόνες από το παρελθόν και το μέλλον. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις προτάσεις-δράσεις των μουσείων και να γνωρίσει τα αντικείμενα που «ταξιδεύουν» σε έναν άλλο χώρο από το φυσικό τους περιβάλλον.

Μέσα από τη διαδικασία της ανταλλαγής, κάθε χώρος μεταλλάσσεται, «συμπλέοντας» με τη θεματική της ΔΗΜ 2021, μία θεματική που συμπίπτει χρονικά με την ανάγκη της κοινωνίας να ανασυσταθεί και να τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά τη μακρά περίοδο της πανδημίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα μουσεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας καλούνται να σχεδιάσουν νέες δημιουργικές δράσεις και να επιβεβαιώσουν τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη νέα εποχή, αποτελώντας μοχλούς επανεκκίνησης.

Η συνολική διοργάνωση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021 εντάσσεται στην υλοποίηση ενός τριετούς σχεδίου για τον πολιτισμό της Αθήνας που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Στη δράση συμμετέχουν οι χώροι πολιτισμού (αλφαβητικά): Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, και οι Συλλογές: Μαρία Κάλλας, Λουκία Γεωργαντή, Δωδεκανησιακό Σπίτι.

Εκτός από την κοινή ψηφιακή δράση “Collections Network”, όλοι οι χώροι θα είναι ανοιχτοί στις 18 Μαΐου για να υποδεχτούν το κοινό, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικότερα οι δράσεις:

Φως και Τέχνη

Τo Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υποδέχεται το γλυπτό «Πρόσφυγες» του Λουκά Δούκα από τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Για εφήβους και ενήλικες

Ένα βίντεο εικαστικής προσέγγισης αποκαλύπτει στον θεατή μέσα από ερωταπαντήσεις και συγκρίσεις πώς γίνεται δύο κόσμοι, και συγκεκριμένα της βιομηχανικής κληρονομιάς και των καλών τεχνών, να είναι τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι συνειρμών που εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό, ζωγραφικά σκίτσα και αφήγηση θα… «ρίξει φως» στην τέχνη!

Ένα στεφάνι στο παλιό εργοστάσιο!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υποδέχεται ένα ανοιχτό στεφάνι από τη λαογραφική συλλογή του Δωδεκανησιακού Σπιτιού.

Για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών και άνω

Ένα στεφάνι ως οικογενειακό κειμήλιο με καταγωγή από τη Σύμη συμβολίζει τον κύκλο της οικογένειας, έναν ημιτελή κύκλο που δεν κλείνει για να δεχτεί τα νέα μέλη. Μέσα από εκπαιδευτικές κάρτες διάδρασης, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν τα «κρυμμένα» στεφάνια μέσα στο εργοστάσιο, στα κτίρια και στα μηχανήματά του. Παράλληλα, θα αναζητήσουν τους κοινούς συμβολισμούς ενός ανοιχτού στεφανιού με τους ανθρώπους στο εργοστάσιο, την περιοχή του Γκαζιού και την ιστορία της, όπως και την ανοιχτή δράση της Τεχνόπολης σήμερα. Φωτογραφίες, σκίτσα, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, εικαστικά παιχνίδια περιμένουν τους μικρούς μας φίλους στη δράση αυτή.

Το Μυστήριο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη

Η Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη υποδέχεται ένα σκίτσο του ζωγράφου Ιωάννη Ραψομανίκη που απεικονίζει τον Φερνάνδο Σερπιέρη από τη συλλογή του Μουσείου «Λουκίας Γεωργαντή» και ένα ανάγλυφο-λεπτομέρεια της λιθοδομής από το κτίριο του Κέντρου Τεχνών.

Για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από μια πρωτότυπη ιστορία που συνδυάζει αφήγηση, κείμενα και φωτογραφίες, μικροί και μεγάλοι θα γίνουν συμμέτοχοι σε μία ιστορία μυστηρίου που καλείται να λύσει ένας βιβλιοθηκονόμος. Ένα μυστηριώδες τηλεγράφημα αποκαλύπτει ότι ένα έργο τέχνης έχει εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα ένας βιβλιοφάγος αναζητά στοιχεία για μια παράξενη φωτογραφία. Ο βιβλιοθηκονόμος μας, με όπλα  την παρατηρητικότητα, τις αναμνήσεις, τις ιστορίες των ανθρώπων και τα μυστικά των βιβλίων, θα μας ταξιδέψει σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση μυστήριου.

Τρία ζευγάρια γάντια, τρεις γυναικείες ιστορίες

Η Δημοτική Πινακοθήκη υποδέχεται ένα ζευγάρι γάντια από τη Συλλογή της Μαρίας Κάλλας και μία φορεσιά Σαρακατσάνας από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» με δύο ψηφιακές δράσεις.

Για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από ένα βίντεο, τρία ζευγάρια γάντια από διαφορετικό υλικό «αφηγούνται» τρεις διαφορετικές ιστορίες γυναικών: μίας Σαρακατσάνας νύφης, μίας νεαρής μεγαλοαστής ζωγραφισμένης από τον Γεώργιο Ιακωβίδη αλλά και της μεγάλης ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας. Μέσω των αφηγήσεων και του φωτογραφικού υλικού, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν και ανακαλύπτουν τα μυστικά της ομορφιάς που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα μέσα στον χρόνο.

Για παιδιά από 4 ετών και πάνω

Και όχι μόνο... Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ψηφιακό εικαστικό εργαστήριο χάρτινης κούκλας, εξερευνώντας τα στιλιστικά μυστικά τριών γυναικών!

Μια πουδριέρα εποχής συναντά μια γραφομηχανή

Το Κέντρο Τεχνών και το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχονται μία πουδριέρα από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Για παιδιά από 8 ετών και άνω και ενήλικες

Δύο ξεχωριστά μουσειακά αντικείμενα συναντιούνται και αξιοποιούνται σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων και δημιουργικότητας. Μικροί και μεγάλοι θα εκφραστούν μέσα από κάρτες διάδρασης, θα καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και θα ανακαλύψουν πώς μοιάζει μία γραφομηχανή, πόσο σημαντική είναι η πουδριέρα για τη γυναικεία ομορφιά μιας άλλης εποχής, αλλά και τι σχέση έχουν τελικά μεταξύ τους!

Ακρόπολη των Αθηνών: από την «Ευτέρπη» στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχεται το περιοδικό «Ευτέρπη», το πρώτο ελληνικό εικονογραφημένο περιοδικό (1847), από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από μία θεματική ξενάγηση που συνδυάζει πλούσιο εποπτικό υλικό (φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, σχέδια), κείμενα και αφήγηση, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα ανακαλύψουν την Ακρόπολη, όπως απεικονίζεται σε ξυλογραφία στο εξώφυλλο του περιοδικού. Αυτή η εικόνα γίνεται αφορμή για να περιηγηθούν οι ψηφιακοί επισκέπτες στην Ακρόπολη ως σύμβολο του πολιτισμού, από την εποχή των πρώτων περιηγητών στην Αθήνα μέχρι την περίοδο αναστηλώσεων επί Όθωνα και από εκεί στην εποχή της τελευταίας διακυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου και της συμβολής του στις εργασίες αναστήλωσης.

Συνομιλώντας με το υφάδι του χρόνου…

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» υποδέχεται τη μαρμάρινη κεφαλή του Πλάτωνα από την εικαστική εγκατάσταση που φιλοξενείται στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από ένα βίντεο πλούσιο σε εικόνες από το μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη» και τα μοναδικά του εκθέματα, οι θεατές μπαίνουν σε χρονοκάψουλα, παρακολουθούν και ανακαλύπτουν ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Ταξιδεύουν στην εποχή του Πλάτωνα και στην εποχή της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη με τις δελφικές γιορτές της δεκαετίας του 1930 αλλά και αργότερα, στη δεκαετία του 1960 και στο σήμερα. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορική συνέχεια με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη σχέση μεταξύ διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων, όπως και τη σπουδαιότητα της ανταλλαγής αυτών για την επανεκκίνηση των ανθρώπινων κοινωνιών.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσα από το Θέατρο Σκιών

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Πιλοποιείο Πουλόπουλου) υποδέχεται μία λάμπα πετρελαίου, ένα μελανοδοχείο και ένα γραφείο από το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από ένα βίντεο παρουσιάζεται μια ιστορία όπου οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τις προετοιμασίες υποδοχής του Ελευθερίου Βενιζέλου στο παλιό εργοστάσιο καπέλων. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που το εργοστάσιο τονυποδέχεται. Πρωταγωνιστής στην ιστορία είναι ο Καραγκιόζης. Οι φίλοι του θεάτρου σκιών θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα πολύχρωμο ταξίδι στη γνώση, την ιστορία και τον πολιτισμό γνωρίζοντας παράλληλα σπάνια αντικείμενα από δύο διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές ιστορικές συλλογές του Δήμου της Αθήνας.

Από το σκοτάδι στο φως

Το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος υποδέχεται μία λάμπα φωταέριου από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταέριου.

Για έφηβους και ενήλικες

Μέσα από ένα βίντεο που συνδυάζει κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό, οι θεατές θα αναζητήσουν και θα ανακαλύψουν την αξία του φωτός στον μύθο αλλά και στην ιστορία. Ένα φιλοσοφικό ταξίδι στον χρόνο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, τον μύθο με την ιστορία και την επιστήμη, αποκαλύπτοντας την επιθυμία του ανθρώπου να φτάσει το φως και να νικήσει το σκοτάδι!

Περισσότερες πληροφορίες:

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων:
[email protected] / 2130109300, 2130109325

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ): [email protected] / 2105284856, 2105284857

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ