Στα 57 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός, Δημήτρης Ήμελλος, βυθίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο στη θλίψη.
Ο ηθοποιός κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου, ύστερα από μακρά νοσηλεία, δίνοντας μεγάλη μάχη με τον καρκίνο. Από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, υπηρέτησε την τέχνη του με επιμονή, προσήλωση και συνέπεια σε όλη την αξιοσημείωτη πορεία του.
Η αδελφή του, Αγγελική Ήμελλου, έκανε μία πολύ συγκινητική ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ στο facebook, χαρακτηρίζοντας τον Δημήτρη Ήμελλο «καμάρι της οικογένειας». «Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ αδερφέ μου. Ήσουν το καμάρι της οικογένειας μας! Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού μαζί με τον μπαμπά μας! Θα μου λείψεις καρδιά μου!» έγραψε χαρακτηριστικά, αναρτώντας παράλληλα μία κοινή φωτογραφία τους.
Ο καλλιτεχνικός κόσμος βυθίστηκε στο πένθος και ηθοποιοί έδωσαν το δικό τους μήνυμα για τον φίλο και συνάδελφο που έχασαν στην κάμερα ψυχαγωγικών εκπομπών. Οι Γιάννης Κότσιρας, Έλενα Τοπαλίδου, Σπύρος Μπιμπίλας και Μανώλης Μητσιάς μίλησαν για τον Δημήτρη Ήμελλο στο Πρωινό. «Καλό ταξίδι υπέροχε Δημήτρη… Άνισος ο αγώνας σου», έγραψε ο Γιάννης Κότσιρας στη λεζάντα της ανάρτησής του.
«Ο πόνος είναι μεγάλος, όσο και η απουσία σου Αντώνη Φραγκιαδακη. Αντίο…», έγραψε ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Σασμός», στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη σειρά του ALPHA, στη λεζάντα της ανάρτησής του.
Ο Μιχάλης Αεράκης, ο παπάς του «Σασμού» ανέφερε στον Alpha: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος, κοίταξε πάντα ψηλά με χαμόγελο και αισιοδοξία. Τρία χρόνια στο Σασμό δεν υποδυόμασταν έναν ρόλο, ήμασταν οι ρόλοι, ήμασταν μια οικογένεια. Ο Δημήτρης ήταν ένας μαχητής, γενναιόδωρος άνθρωπος. Ερχόταν στα γυρίσματα με αβάσταχτους πόνους λόγω των χημειοθεραπειών. Του είχαν πει από το κανάλι να σταματήσει αλλά εκείνος ήθελε να συνεχίσει».
«Αδελφέ μου καλό σου ταξίδι… Σου χρωστώ ένα τάβλι», έγραψε επίσης, ο Μιχάλης Αεράκης, στο Instagram.
«Εκεί στη Νάξο σου, στην “απαλάμη του Θεού” γείρε αγαπημένε μας Δημήτρη. Δεν μπορούν δάκρυα και λόγια να αρθρώσουν πόσο μα πόσο πολύ θα μας λείψεις. Δημήτρη μου δεν σε πρόλαβα… Το βλέμμα της ψυχής σου θα το αγαπώ παντοτινά. Αχ Δημήτρη μας», έγραψε η Μαρία Τζομπανάκη στη λεζάντα της ανάρτησής της.
«Ένας από τους πιο γενναίους ανθρώπους… Καλό ταξίδι Δημήτρη…», έγραψε ο Βασίλης Μπισμπίκης στη λεζάντα της ανάρτησής του.
«Ξεκουράσου Δημήτρη… Θα μου λείψεις… Θα σε έχω μέσα στην καρδιά μου… Ξέρεις εσύ… Κουράγιο Φοίβο… Μας την έσκασε ο Αντώνης μας… νωρίς...», έγραψε ο Στάθης Μαντζώρος στη λεζάντα της ανάρτησής του.
«Αντίο φίλε μου .. Οι ρόλοι μπορεί να ανταλάσσουν λόγια για τον σκοπό μιας καθημερινής δουλειάς. Αλλά οι ανθρώπινες ματιές είναι εκείνες που μένουν για πάντα. Τυχερός για αυτή την ματιά που γνώρισα», έγραψε ο Γιώργος Γεροντιδάκης.
Ο Δημήτρης Λάλος μοιράστηκε ένα βίντεο με φωτιά, γράφοντας στη λεζάντα την ημερομηνία θανάτου του Δημήτρη Ήμελλου. Οι διαδικτυακοί του φίλοι τότε έσπευσαν να του συλλυπηθούν για την απώλεια του συναδέλφου του.
«Φίλε, δάσκαλε, μάγκα, ηθοποιάρα, τυπάρα. Αξέαχστος. Μεγάλο κενό» έγραψε ο Θανάσης Πατριαρχέας.
Δανάη Παππά και Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη έκαναν επίσης, αναρτήσεις.
Επίσης, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για τον χαμό του καλλιτέχνη.
«Έφυγε από κοντά ένας πραγματικά ηθοποιός ταγμένος στο θέατρο. Πάλεψε πολύ με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Εδώ στο Mega ήταν στη σειρά, Άγιος Παίσιος. Είχε γίνει γνωστός μέσα από τον Σασμό. Είχε αγαπηθεί πολύ από το ευρύ κοινό…» σημείωσε από την πλευρά του ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος.
Η Ανθή Βούλγαρη συμπλήρωσε: «Νέος άνθρωπος, πάλευε δύο χρόνια με τον καρκίνο. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην οικογένεια των καλλιτεχνών…».
«Τόσο σημαντικός, τόσο πρόωρος χαμός… Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του. Κρίμα για την τέχνη μας. Ήταν απόκτημα», έγραψε η Ελένη Ράντου σε ανάρτησή της στο Facebook.
Δημήτρης Ήμελλος: Ποιος ήταν ο ηθοποιός
Γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, ο Δημήτρης Ήμελλος καταγόταν από τη Νάξο, από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθο. Μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά και είχε έναν γιο, τον οποίο πάντα περιέγραφε ως το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του.
Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, σύντομα ακολούθησε το πάθος του για την υποκριτική. Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη Μόσχα, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης.
Η καριέρα του στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετοχές σε παραστάσεις όπως: «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ερωτόκριτος», και «Ταρτούφος». Από το 2001 έως το 2007, υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, ενώ υπήρξε κομμάτι της σημαντικής ιστορίας του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, στο πλευρό του Λευτέρη Βογιατζή.
Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν το 2001 για την ερμηνεία του στην «Φρεναπάτη» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού». Εμφανίστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 12 φορές με πιο πρόσφατη εκείνη του καλοκαιριού του 2022, στον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου.
Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση σημειώθηκε πέρυσι στο Θέατρο Πορεία, στο ρόλο του επιθεωρητή Πορφύρη Πετρόβιτς στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Η τρέχουσα σεζόν θα τον έβρισκε στην συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, από την οποία και αποχώρησε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Ο Δημήτρης Ήμελλος άφησε το στίγμα του και στην τηλεόραση, με σημαντικές εμφανίσεις στις σειρές «Το 10», «Καρυωτάκης», «Άγιος Παΐσιος» και πολλές άλλες. Η συμμετοχή του στην μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Σασμός» στον Alpha τον έκανε, έστω και καθυστερημένα, δημοφιλή στο ευρύ κοινό.
Στον κινηματογράφο, ξεχώρισε για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως: Αλιόσα του Θανάση Σκρούμπελου (1999), Beautiful people του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), Delivery του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), Γλυκιά μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), Bank Bang του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), Απ' τα κόκκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα (2011), Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου (2017), Η δουλειά της του Νίκου Labot (2018), Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020).