Έκκληση για να σωθούν από την κατάρρευση οι «Βερσαλλίες της Ουαλίας»

Έκκληση για να σωθούν από την κατάρρευση οι «Βερσαλλίες της Ουαλίας» Facebook Twitter
Το Kinmel Hall από ψηλά
0

«Πουλήστε το ή σώστε το»: Αυτή είναι η έκκληση της καμπάνιας για τη σωτηρία του κτιρίου και του πύργου Kinmel Hall στο Conwy, ή αλλιώς των «Βερσαλλιών της Ουαλίας», που κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση.

Οι φωνές όσων υποστηρίζουν τη σωτηρία του ιστορικού κτίσματος έχουν σκοπό να προτρέψουν τους υπεράκτιους ιδιοκτήτες του αρχοντικού να αναλάβουν δράση πριν είναι αργά. 

Το Kinmel Hall, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα γνωστό και ως οι «Βερσαλλίες της Ουαλίας», βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί θλιβερή, ενώ οι ιδιοκτήτες της, μια εταιρεία ακινήτων που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους το έχει αφήσει κυριολεκτικά στην τύχη του. 

Η εκστρατεία σωτηρίας του ονομάζεται "Kinmel Resurrection" και την κινεί τόσο το δημοτικό συμβούλιο του Conwy όσο και η ουαλική κυβέρνηση αφορά την παραμέληση του κτιρίου εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον.

Χτισμένο το 1876 από την πλούσια οικογένεια Hughes που κατείχαν ορυχεία εξόρυξης χαλκού, το Kinmel Hall εμφανίστηκε στον ετήσιο κατάλογο των κορυφαίων 10 απειλούμενων κτιρίων της Βικτωριανής Εταιρείας, ενώ τα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που κατασκευάστηκαν με το περίτεχνο στιλ των πύργων του 19ου αιώνα έχουν καταστραφεί και γκρεμιστεί.

Πίσω από το κτίριο βρίσκεται ο διάσημος αρχιτέκτονας William Eden Nesfield αδερφός του Arthur Markham Nesfield, που σχεδίασε το Regent's Park.

Μέσα σε 18 στρέμματα με κήπους, ο πύργος έχει αφεθεί να σαπίζει. Με 12 εισόδους και 365 παράθυρα, με πολλές καινοτομίες για την εποχή του, ανελκυστήρες και περίτεχνα τζάκια, είναι μια από τις μεγάλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην ουαλική γη και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν από τους κληρονόμους των ιδιοκτητών. Χτισμένο στη Βικτωριανή εποχή έμεινε στα χέρια των πρώτων ιδιοκτητών, των Hughes μέχρι το 1929 και στη συνέχεια έγινε σχολείο αρρένων, ιαματικό κέντρο θεραπείας από τους ρευματισμούς, στρατιωτικό νοσοκομείο, και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ένα σχολείο θηλέων μέχρι που μια πυρκαγιά το έκανε ακατάλληλο για δημόσια χρήση. Πουλήθηκε τελικά το 2011 αφού πέρασε από πολλά χέρια, στους τελευταίους του ιδιοκτήτες για 1,45 εκατομμύρια στερλίνες.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM