Ακριβώς 50 χρόνια έχουν περάσει από τη διάλυση των Beatles κι όμως, τα σκαθάρια κέρδισαν δύο υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Grammy για το τραγούδι «Now and Then», που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Το «Now and Then» είναι υποψήφιο στις κατηγορίες Καλύτερου τραγουδιού και Καλύτερης ροκ ερμηνείας, το οποίο σημαίνει ότι οι «fab four» θα αναμετρηθούν με καλλιτέχνες όπως η Μπιγιονσέ και η Σαμπρίνα Κάρπεντερ, δημιουργώντας έναν τουλάχιστον ιδιαίτερο συνδυασμό.
Η τελευταία επιτυχία των «σκαθαριών» ήρθε όταν ο Πολ ΜακΚάρτνει, ένα από τα δύο εν ζωή μέλη του συγκροτήματος μαζί με τον Ρίνγκο Σταρ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργαλεία AI για να συνθέσει «το τελευταίο τραγούδι των Beatles». Όμως αυτό δε σημαίνει ότι ο ΜακΚάρτνεϊ έφτιαξε deepfake εικόνες του Τζον Λένον και του Τζορτζ Χάρισον, των μελών του συγκροτήματος που έχουν φύγει από τη ζωή.
Αντιθέτως, ο 82χρονος θρυλικός μουσικός αξιοποίησε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για βελτιώσει την ποιότητα του ήχου σε μία ηχογράφηση του Τζον Λένον από το 1978. Η έμπνευση ήρθε στον ΜακΚάρτνεϊ από τον Πίτερ Τζάκσον, τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», που το 2021 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα από το Liverpool με τίτλο «The Beatles: Get Back,», βασισμένο σε υλικό αρχείου από τη δημιουργία του δίσκου «Let it be».
Όπως αποκάλυψε το Μακαρτνεϊ, ο ήχος σε εκείνες τις ηχογραφήσεις δεν ακουγόταν καθόλου καλά, αλλά το AI μπόρεσε να αναγνωρίσει τη φωνή του κάθε Beatle και να την απομονώσει από τον θόρυβο του γύρω περιβάλλοντος, κάνοντας τη να ακούγεται ξεκάθαρα. Κάπως έτσι μπόρεσε να συμπεριληφθεί και η φωνή του Τζον Λένον στο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2024, 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ ηχογράφησαν νέα αποσπάσματα του τραγουδιού, ενώ ο Τζορτζ Χάρισον- που πέθανε το 2001- «συμμετείχε» στο «Now and Then» παίζοντας κιθάρα, χάρη σε κάποια αποσπάσματα από ηχογράφηση που είχε γίνει το 1995.
Με πληροφορίες από TechCrunch