Η ανακάλυψη ενός αρχαίου βρεφικού δοντιού τοποθετεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα

Η ανακάλυψη του αρχαίου βρεφικού δοντιού τοποθετεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα Facebook Twitter
Ευρήματα από το σπήλαιο Grotte Mandrin. Φωτο: Slimak et al., Science Advances, 2022
0

Ένα αρχαίο βρεφικό δόντι που βρέθηκε σε μια σπηλιά στη Γαλλία δείχνει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη σχεδόν 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Το δόντι, μαζί με πολλά εργαλεία που βρέθηκαν κοντά, υπολογίζεται ότι είναι 54.000 ετών.

Η ομάδα αποκάλυψε επίσης μια σειρά από τεχνουργήματα του Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων δοντιών και λίθινων εργαλείων που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από σύγχρονους ανθρώπους, υποδηλώνοντας ότι τα δύο είδη υπήρχαν στην ίδια περιοχή περίπου την ίδια εποχή. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances.

«Δείχνει την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ανθρώπινης διασποράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την τελική αντικατάσταση των Νεάντερταλ», λέει η ερευνήτρια Sabrina Imbler.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο σπήλαιο, που ονομάζεται Grotte Mandrin, από τη δεκαετία του 1990. Μέχρι στιγμής, έχουν βρει 60.000 τεχνουργήματα τροποποιημένα από ανθρώπους, περισσότερα από 70.000 υπολείμματα ζώων και εννέα δόντια ανθρώπων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το ανθρώπινο βρεφικό δόντι βρέθηκε στο ίδιο στρώμα ιζήματος με τα διακριτικά εργαλεία που κατασκευάστηκαν με τη χρήση τεχνικών κοπής πυριτόλιθου που οι επιστήμονες αποκαλούν Neronian.

Η ανακάλυψη του αρχαίου βρεφικού δοντιού τοποθετεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα Facebook Twitter
Οι επιστήμονες βρήκαν εννέα δόντια στο Grotte Mandrin. Το δόντι από το επίπεδο Ε προέρχεται από σύγχρονο άνθρωπο. Φωτο: Slimak et al., Science Advances, 2022

Οι σύγχρονοι άνθρωποι κατασκεύασαν παρόμοια εργαλεία στον Λίβανο, υποδηλώνοντας ότι αυτά που ανακαλύφθηκαν στη Γαλλία είναι επίσης από την ίδια περίοδο.

«Έχουμε μόνο ένα δόντι αυτή τη στιγμή και είναι κρίμα που δεν γνωρίζουμε περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Chris Stringer, παλαιοανθρωπολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, «Αλλά, παρέχει ένα πειστικό σενάριο για τους σύγχρονους ανθρώπους στη Δυτική Ευρώπη σε αυτήν την εκπληκτικά πρώιμη εποχή».

Το σπήλαιο φαινόταν να είναι πρωταρχικό ακίνητο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους Νεάντερταλ, και το κατείχαν εναλλάξ για χιλιάδες χρόνια. Οι Νεάντερταλ κατοικούσαν στο GrotteMandrin από περισσότερα από 80.000 χρόνια πριν μέχρι περίπου 54.000 χρόνια πριν, γράφει ο MichaelMarshall του New Scientist. Η πρώτη ανθρώπινη ομάδα εμφανίστηκε μόνο περίπου ένα χρόνο αφότου οι Νεάντερταλ την εγκατέλειψαν και έμεινε μόνο για 40 χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσίευση. Δεν είναι σαφές γιατί η ομάδα έφυγε - ή αν απλώς εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια, οι Νεάντερταλ έζησαν στο σπήλαιο για 12.000 χρόνια, ακολουθούμενοι από έναν άλλο ανθρώπινο οικισμό, σύμφωνα με το New Scientist.

«Δεν είναι μόνο ένα κύμα σύγχρονων ανθρώπων που φθάνει και αποικίζει όλη την Ευρώπη, υπάρχουν πιθανώς αρκετές προσπάθειες», λέει στο New Scientist ο Clément Zanolli, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία που είναι μέλος της ομάδας ανασκαφών. «Αυτό που βρήκαμε… είναι πιθανώς μία από αυτές τις προσπάθειες, και πιθανώς υπάρχουν και άλλες προσπάθειες που δεν βρήκαμε ακόμα».

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν στοιχεία ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι συναντήθηκαν στην περιοχή, αν και η Zanolli λέει στο New Scientist ότι πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να το έκαναν.

Τα νέα ευρήματα ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι επιστήμονες τη σχέση μεταξύ των Νεάντερταλ και των ανθρώπων.

«Συχνά πιστεύαμε ότι η άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη οδήγησε στον πολύ γρήγορο θάνατο των Νεάντερταλ», λέει ο Stringer. «Αυτό το εύρημα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα για την άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ