Η βιβλιοθήκη που δεν ήθελε η γιαγιά και την ...ξεφορτώθηκε, ήταν ένα σπάνιο design έπιπλο

Η βιβλιοθήκη που δεν ήθελε η γιαγιά και την ...ξεφορτώθηκε ήταν ένα σπάνιο design έπιπλο Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα έπιπλο σχεδιασμένο από το ζευγάρι των διάσημων Αμερικανών Charles and Ray Eames, από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα. Φωτο: Le Shoppe Auction House, Keego Harbor, Michigan.
0

Στα 98 της, η Νάνσυ Άλεν πήρε τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει το για πολλά χρόνια σπίτι της στο Φράνκλιν του Μίσιγκαν, για να μείνει κοντά στα παιδιά της στην Πενσυλβάνια.

Το αντίο που είπε στα έπιπλα και τα προσωπικά της αντικείμενα την έβγαλαν κερδισμένη αφού μια σύνθεση βιβλιοθήκης που είχε αγοράσει μόλις για εκατό δολάρια και δεν της άρεσε καθόλου, δημοπρατήθηκε και η κ. Άλεν πήρε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 48.000 δολαρίων, αφού πρόκειται για ένα έπιπλο σχεδιασμένο από το ζευγάρι των διάσημων Αμερικανών ντιζάινερς Charles and Ray Eames, από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα, περισσότερο γνωστούς για την πρωτοποριακή συνεισφορά τους στην αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό επίπλων, το βιομηχανικό σχέδιο και την κατασκευή και τις φωτογραφικές τέχνες.

Η οικογένεια της γιαγιάς Άλεν επιστράτευσε το Le Shoppe Auction House για να δημοπρατήσει τα πράγματα που δεν ήθελε να πάρει μαζί της και ένα από αυτά ήταν η βιβλιοθήκη Eames, την οποία είχε αγοράσει ο αρχιτέκτονας σύζυγός της, προφανώς γνωρίζοντας την αξία του, το καινοτόμο και αρθρωτό Eames Storage Unit παρά τις αντιρρήσεις της συζύγου του, όταν ήταν νεόνυμφοι το 1951. Μάλιστα τότε του είχε πει «Γιατί αγοράζεις αυτό το περίεργο ντουλάπι;» και εκείνος απάντησε «Λατρεύω τον σχεδιασμό του».

Ο σύζυγος της κ. Άλεν ήταν στην πραγματικότητα το δεξί χέρι του Eero Saarinen, ο οποίος σχεδίασε τον αεροσταθμό TWA στην πόλη της Νέας Υόρκης και το Arch στο St. Louis και στο σπίτι τους είχαν αξιοσημείωτα κομμάτια, μια συλλογή από πρωτότυπα εμβληματικά έπιπλα—αμερικανικής κατασκευής, δανικής κατασκευής, με όλα τα ονόματα από το χώρο του ντιζάιν που είναι δημοφιλή αυτή τη στιγμή.

Αλλά το πιο συναρπαστικό κομμάτι που είχε η οικογένεια ήταν η πολύχρωμη, γεωμετρικά σχεδιασμένη μονάδα αποθήκευσης Eames, με τα ελαφριά ντουλάπια από κόντρα πλακέ με πλαστική επίστρωση, εμαγιέ και σκελετό από χάλυβα που είναι ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Η Herman Miller Furniture Company άρχισε να παράγει το ντουλάπι το 1950 και οι Άλεν έτυχε να αγοράσουν ένα από τα πρώτα κομμάτια από τη σειρά, με τιμή μόλις εκατό δολάρια. Αυτό που ξεχωρίζει τη μονάδα τους είναι τα πόδια του, τα οποία είναι κατασκευασμένα από γκρι καουτσούκ, αντί για τα μαύρα καπάκια που χρησιμοποιούνται σε όλα, εκτός από τα παλαιότερα μοντέλα. Αυτό το έπιπλο προέρχεται από την πρώτη έκδοση των επίπλων αυτών και αποκτήθηκε από έναν επιμελητή στο Ινστιτούτο Eames, έναν νέο οργανισμό αφιερωμένο στους σχεδιαστές Charles και Ray Eames.

Τα τυπικά αντίγραφα της μονάδας αποθήκευσης μπορούν να πουληθούν από 6.000 έως 8.000 δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ για τη συγκεκριμένη μονάδα αποθήκευσης ήταν 36.250 δολάρια, που σημειώθηκε στις δημοπρασίες Rago το 2017.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM
Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM