Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους

Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους Facebook Twitter
Το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης Φωτο: EPA/FABIO FRUSTACI
0

Το δάπεδο του Κολοσσαίου πρόκειται να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην παλιά του δόξα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, με κόστος 18,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δαπέδου στην αρένα που θα επιτρέψει στους επισκέπτες «να δουν το μεγαλείο του μνημείου» από το κέντρο του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου στη Ρώμη, ώστε να γίνονται και παραστάσεις εντός της αρένας. Σύμφωνα με τα σχέδια που αναπτύχθηκαν από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου και το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, θα αποκατασταθεί και ο όροφος της αρένας που έχει αποσυντεθεί από τη φθορά του χρόνου.

«Η ανοικοδόμηση της αρένας του Κολοσσαίου είναι μια υπέροχη ιδέα», δήλωσε ο υπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριοτήτων και τουρισμού Dario Franceschini. «Θα είναι μια μεγάλη τεχνολογική παρέμβαση που θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα υπόγεια αλλά και να θαυμάσουν την ομορφιά του Κολοσσαίου από το κέντρο της αρένας».

Στόχος είναι να ξαναχρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του δαπέδου της αρένας του Κολοσσαίου πάνω από τα περίτεχνα και πολύπλοκα υπόγειά του, τα οποία περιείχαν ογδόντα ανελκυστήρες για να φέρουν ζώα και μονομάχους απευθείας στην αρένα. Το αναδιπλούμενο δάπεδο εγκατεστημένο πάνω από τα υπόγεια, μπορεί να καλυφθεί έτσι ώστε να προστατεύεται από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους Facebook Twitter
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου. Φωτο: EPA

Το σχέδιο της παρέμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ταυτόχρονα την αντίληψη του επιπέδου της αρένας στο οποίο λάμβαναν χώρα οι αγώνες.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ., και μπορούσε να φιλοξενήσει εξήντα χιλιάδες θεατές, κάποτε είχε ένα ξύλινο πάτωμα καλυμμένο με άμμο που χτίστηκε πάνω σε ένα δίκτυο με σήραγγες και δωμάτια – κελιά όπου περίμεναν μονομάχοι και ζώα πριν μπουν στην αρένα. Τα εγκαίνιά του έγιναν με λαμπρότητα και αγώνες που διήρκεσαν συνολικά εκατό ημέρες. Οι αγώνες διαρκούσαν μία ή και περισσότερες ημέρες και η παρακολούθηση από το κοινό ήταν δωρεάν, με τους αυτοκράτορες να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους δίνοντας στο λαό αυτό που ζητούσε, όχι άρτο αλλά αίμα και θεάματα. Οι εκδηλώσεις στο Κολοσσαίο ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και παρελάσεις με εξωτικά ζώα και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η αρένα κατέρρευσε και το 1800 αφαιρέθηκε όταν οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκάπτουν τα υπόγεια επίπεδα.

Το 2014, το μνημείο υποβλήθηκε σε αποκατάσταση 25 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώθηκε από μάρκα πολυτελών ειδών Tod's.

Μέχρι σήμερα, το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης και ένα  από τα πιο δημοφιλή της αξιοθέατα με περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Άνοιξε ξανά στους επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα και προς το παρόν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο μόνο ομάδες των 14 ατόμων τη φορά, με δεκαπεντάλεπτο κενό από την επόμενη. Πριν την πανδημία εισέρχονταν στο χώρο 3.000 άτομα κάθε φορά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ