Κρυμμένος θησαυρός εντοπίστηκε στην Ιταλία – Ρωμαϊκά νομίσματα ηλικίας 2.000 ετών

Κρυμμένος θησαυρός εντοπίστηκε στην Ιταλία – Ρωμαϊκά νομίσματα ηλικίας 2.000 ετών Facebook Twitter
0

Οι αρχαιολόγοι στο Λιβόρνο της Ιταλίας συναρμολογούν τα κομμάτια ενός μεγάλου μυστηρίου, που άρχισε να ξετυλίγεται μετά τον εντοπισμό ενός θησαυρού.

Κατά τη διάρκεια πεζοπορίας τον Νοέμβριο του 2021 σε μια αποψιλωμένη περιοχή δάσους της Τοσκάνης, ένα μέλος της Παλαιοντολογικής Αρχαιολογικής Ομάδας του Λιβόρνο εντόπισε μερικά λαμπερά νομίσματα. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση και ανασκαφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εύρημα περιελάμβανε 175 ασημένια ρωμαϊκα δηνάρια. Σχεδόν όλα βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, καθιστώντας αυτόν έναν από τους λίγους όμοιους θησαυρούς που εντοπίστηκαν άθικτοι. 

Όμως, η ανακάλυψη προκάλεσε μια σειρά από ερωτήματα όπως σε ποιον ανήκε, γιατί τον είχαν κρύψει εκεί και γιατί δεν επέστρεψαν να τον πάρουν. 

Η Ομάδα, μαζί με την επικεφαλής αρχαιολόγο για τις ανασκαφές στις περιοχές της Πίζας και του Λιβόρνο, Δρ. Λορέλα Αλντερίγκι, πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο μετρώντας, ζυγίζοντας και εξετάζοντας τα νομίσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook. Πλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν κάποιες απαντήσεις.

«Αυτός ο θησαυρός έχει να κάνει με τη ζωή ενός ανθρώπου, τις αποταμιεύσεις ενός στρατιώτη και τις ελπίδες του για τη δημιουργία του αγροκτήματός του», δήλωσε η Αλντερίγκι. «Ωστόσο, αφηγείται επίσης μια θλιβερή ιστορία: Ο ιδιοκτήτης των νομισμάτων πέθανε πριν προλάβει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τις οικονομίες του. Τα νομίσματα αφηγούνται την ιστορία του». 

Ο μυστηριώδες παρελθόν των νομισμάτων

Παρότι είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα ποιος έθαψε τα νομίσματα, πιστεύεται ότι ανήκαν σε στρατιώτη που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια πολέμου στη Ρώμη από το 91 έως το 88 π.Χ. και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Σύλλα και των Μαριανών από το 83 έως το 82 π.Χ.

Ο ιδιοκτήτης του θησαυρού τον έθαψε σε ένα δοχείο από τερακότα, το οποίο χρησίμευε ως ένα είδος κουμπαρά. Τα παλαιότερα νομίσματα της κρύπτης χρονολογούνται από το 157 ή το 156 π.Χ. και τα νεότερα από το 83 ή το 82 π.Χ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχαιολογικής ομάδας.

Εκείνη την εποχή, 175 δηνάρια ήταν ο μισθός που λάμβανε ένας στρατιώτης για 1,5 χρόνο υπηρεσίας, ενημέρωσε η αρχαιολόγος. Τώρα, ο θησαυρός έχει αξία περίπου 20.000 έως 25.000 ευρώ, συμπλήρωσε.

Μόνο δύο από τα νομίσματα ήταν σπασμένα, αλλά οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να τα συναρμολογήσουν και πάλι. 

Η μελέτη τους πάνω σε αυτά θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα στοιχεία για την ιστορία των νομισμάτων και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι. Ακόμα, θα μπορούσε και να οδηγήσει σε αλλαγές με τη θεμελιώδη μέθοδο για την αναγνώριση και χρονολόγηση των ρωμαϊκών νομισμάτων, που δημιουργήθηκε το 1974 και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Τα ανακαλυφθέντα θα εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μεσογείου στο Λιβόρνο από τις 5 Μαΐου έως τις 2 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM