Λούλα Αναγνωστάκη: Η φιγούρα της σύμβολο για τους σπουδαστές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Αναγνωστάκη Facebook Twitter
Η Λούλα Αναγνωστάκη με τα εμβληματικά μαύρα γυαλιά της, που δεν αποχωριζόταν ποτέ. Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LifO
0

Η εμβληματική φιγούρα της Λούλας Αναγνωστάκη, με τα μαύρα γυαλιά που δεν αποχωριζόταν ποτέ, γίνεται σύμβολο για τους σπουδαστές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της κατάληψής τους προκειμένου να αναγνωρισθούν οι σπουδές τους.

Οι σπουδαστές της σχολής επέλεξαν τη Λούλα Αναγνωστάκη και το έργο της που «εκφράζει τον αγώνα μας και γίνεται σύμβολό του. Παραφράζουμε τον τίτλο του τελευταίου της θεατρικού έργου Σ' εσάς που με ακούτε και απευθυνόμαστε σε εσάς που μας ακούτε, μας βλέπετε και μας στηρίζετε».

Δημιουργός σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, σπουδαία συγγραφέας μιας γενιάς, η Αναγνωστάκη σφράγισε με τα έργα της την αναγέννηση της μεταπολεμικής δραματουργίας, επικοινωνώντας τις αγωνίες, τους αγώνες και τις ιδέες της ελληνικής κοινωνίας.

Τα κείμενά της, από την Πόλη στη Νίκη και τον Ήχο του Όπλου ως το Ο ουρανός κατακόκκινος και το Σ’ εσάς που με ακούτε αποτελούν τις ψηφίδες ενός ενιαίου έργου, με το άτομο να παλεύει στα γρανάζια της ιστορίας μέσα από μια ζωντανή θεατρική γλώσσα που σφραγίζεται από μουσικότητα και σιωπές, με υποδόριο χιούμορ, με λέξεις που διασταυρώνουν το ρεαλιστικό με το ποιητικό στοιχείο. 

Αναγνωστάκη Facebook Twitter
Οι σπουδαστές της σχολής επέλεξαν τη Λούλα Αναγνωστάκη και το έργο της που «εκφράζει τον αγώνα μας και γίνεται σύμβολό του».

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Σ’ Εσάς που με ακούτε που ανέβηκε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων το 2003 σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή είναι μια διαμαρτυρία για τα κοινωνικά, πολιτικά και ατομικά αδιέξοδα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η συγγραφέας δίνει φωνή στα πρόσωπα του έργου για να εκμυστηρευτούν σε ένα φανταστικό κοινό τις αγωνίες τους, τον τρόμο τους απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων αλλά και την προσωπική ανασφάλεια, που τους προκαλεί η κοινωνική διαφθορά και παρακμή.

«Πρόκειται να έρθει το νέο είδος των ανθρώπων ένα άλλο είδος ξαφνικό. Μια νέα ράτσα κι απόλυτοι θα έχουν μια αφάνταστη τελειότητα».

Χρόνια ετοιμάζονται στα εργαστήρια των σοφών, στις μυστικές συσκέψεις των μεγάλων. Έχουν μια αφάνταστη τελειότητα - αρτιμέλεια - μακροζωία -απαλλαγμένοι από ασθένειες και ψυχοφθόρα αισθήματα- Επιλεγμένοι. Γι’ αυτό όμως πρέπει προηγουμένως οι παλιοί άνθρωποι κι αυτοί οι τρομαγμένοι λαοί να εξαφανιστούν οριστικά. Με τον πιο φρικτό τρόπο. Κανένα έλεος για μας που αιώνες ολόκληρους βασανιστήκαμε, συρθήκαμε σε άσκοπους πολέμους, σε επαναστάσεις, νικήσαμε και νικηθήκαμε. Εμείς …Οι αισθηματικοί άνθρωποι.

Οι ευσυγκίνητοι, οι άπληστοι για ζωή. Εμείς. Οι αφύλακτοι αριστοκράτες της Ιστορίας. Πρέπει να εξαφανιστούμε απ’ άκρον εις άκρον της γης αφού το νέο είδος… (Παύση).

Ας μου έλεγε κάποιος πως αυτό θα ήταν το τέλος μου και δε θα είχα γεννηθεί ποτέ», μονολογεί ένας από τους ήρωές της.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM