Μέγαρο Μουσικής: Δυναμική επανεκκίνηση για τη σεζόν 2021-22. Τι θα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Μέγαρο Μουσικής: Δυναμική επανεκκίνηση για τη σεζόν 2021-22. Τι θα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
Δυναμική εκκίνηση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την τριαντάχρονη ιστορία του και τη σημαντική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
0

«Σωστό timing των 30χρονων γενεθλίων  – ο ένας διψάει να απολαύσει ξανά κι ο άλλος διψάει να προσφέρει ξανά. H πανδημία άφησε κληρονομιά την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, την έλλειψη του αύριο, το αδιόρατο μέλλον.

»Θέλουμε να βυθιστούμε στο Τώρα, στη Στιγμή, στις 20:30 που αρχίζει η κάθε συναυλία. Και ξαφνικά το Σήμερα αποκτά διάρκεια και γίνεται Αύριο που το τρέφουν η συγκίνηση, η μέθεξη, η ονειροπόληση, η φαντασίωση. Kαι μας πιάνει από το χέρι ένας Barenboim, ένας Kissin, μια Argerich, μια Petersen, τόσοι νέοι Έλληνες, τόσες ορχήστρες, τόσοι ηθοποιοί, τόσοι χορευτές για να μας συνοδεύσουν στη γιορτή των Γενεθλίων του Μεγάρου. 

»Μ’ αυτό το μπόλιασμα, άθελα μας, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας με υπεροψία. Μπαίνουν στις σωστές τους διαστάσεις. Γινόμαστε πιο αισιόδοξοι;» είναι η δήλωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Γιάννη Βακαρέλη με τον οργανισμό να κάνει δυναμική επανεκκίνηση και παρουσίασε τις μεγάλες εκδηλώσεις  

Η εκκίνηση της σεζόν  2021–2022

Δυναμική εκκίνηση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την τριαντάχρονη ιστορία του και τη σημαντική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Κορυφαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με λαμπρή διεθνή πορεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα της προσεχούς σεζόν, το οποίο περιλαμβάνει νέες παραγωγές και αγκαλιάζει ευρύ φάσμα τεχνών. Ας πάρουμε εδώ μια πρώτη γεύση για τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου 2021 που θα απολαύσουμε στους φιλόξενους χώρους του και ας ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί ο ετήσιος καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2021–2022.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο νέος κύκλος Piano Masters υποδέχεται, τον Σεπτέμβριο, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τρεις μεγάλους βιρτουόζους του πιάνου, τον Evgeny Kissin [Γιεβγκένι Κίσσιν], την Martha Argerich [Μάρθα Άργκεριχ] και τον IvoPogorelich [Ίβο Πογκορέλιτς]. Η αυλαία ανοίγει στις 22/9 με το ρεσιτάλ του Evgeny Kissin, ενός δεξιοτέχνη που υπήρξε παιδί-θαύμα και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μαέστρους-θρύλους όπως ο Herbert von Karajan[Χέρμπερτ φον Κάραγιαν]. Ο κύκλος συνεχίζεται με την Martha Argerich (23/9), μία από τις πιο συναρπαστικές πιανίστες της εποχής μας, η οποία επιστρέφει στο Μέγαρο συμπράττοντας με έναν από τους πλέον περιζήτητους τρομπετίστες της γενιάς του, τον Sergei Nakariakov [Σεργκέι Νακαριάκοφ].Τους πλαισιώνει το σύνολο ManchesterStrings που θα διευθύνει ο ούγγρος αρχιμουσικός και βιολονίστας Gábor Takács​-Nagy [Γκάμπορ Τοκάτς-Νάγκυ]. Oκύκλος των Piano Masters κλείνει με τον Ivo Pogorelich (30/9), έναν δεξιοτέχνη με έντονη ιδιοσυγκρασία και πληθωρικό ήχο, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα το ρομαντικό ρεπερτόριο.

Τον Οκτώβριο, έρχονται στο Μέγαρο τέσσερις διάσημοι έλληνες ερμηνευτές, ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Αχιλλέας Γουάστωρ και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, σε ένα ρεσιτάλ για 4 πιάνα (6/10), ένα πανόραμα μεταγραφών αγαπημένων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου. Με τους τέσσερις πιανίστες συμπράττει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στο θρυλικό «Boléro» του Μaurice Ravel[Μωρίς Ραβέλ] (συνεργασία ΜΜΑ-ΕΛΣ).

Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Daniel Barenboim θα διευθύνει την ορχήστρα Berlin Staatskapelle [Μπερλίν Στάατσκαπελλε] σε τέσσερις συναυλίες αφιερωμένες σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του γερμανικού Ρομαντισμού, τον Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς] και τον Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν]. Οι φίλοι της ορχηστρικής μουσικής θα απολαύσουν από τις 27/10 εως τις 31/10 τις τέσσερις Συμφωνίες του Brahms και τις τέσσερις Συμφωνίες του Schumann. Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ – ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου.

Από τις μουσικές εκδηλώσεις του φθινοπώρου ξεχωρίζει επίσης το συναυλιακό αφιέρωμα στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη με την αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Marlis Petersen [Mάρλις Πέτερσεν], τον πιανίστα Matthias Lademan [Ματτίας Λάντεμαν] και τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (6/11) σε αποσπάσματα από όπερες του Haendel [Χαίντελ] και άριες κοντσέρτου του Mozart [Μότσαρτ].  

Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο Juan de la Rubia [Χουάν δε λα Ρούμπια], δεξιοτέχνης οργανίστας της Βασιλικής της Sagrada Famillia της Βαρκελώνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (23/10) με ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται επίσης το ρεσιτάλ του διακεκριμένου γερμανού βαρύτονου Matthias Goerne [Ματτίας Γκαίρνε] (4/12) με τον φημισμένο μαέστρο Christoph Eschenbach [Κρίστοφ Έσενμπαχ] στο πιάνο.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η σειρά αυτή περιλαμβάνει ρεσιτάλ γνωστών και ανερχόμενων καλλιτεχνών σε νέες ενδιαφέρουσες συμπράξεις: Γιώργος Δεμερτζής (20/10), Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio (9/11), Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων (25/11),Σίμος Παπάνας (βιολί) και Κάρολος Ζουγανέλης (πιάνο) (8/11), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και Απόστολος Παληός (πιάνο) (24/11), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο) και Αναστάσιος Παππάς (πιάνο) (1/12),  Γιώργος Καλούδης (λύρα) και Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο) (7/12), Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) (11/12).

ΟΠΕΡΑ

O κύκλος Όπερα στο Μέγαρο ανοίγει τον Δεκέμβριο (8 & 10/12), με την παρουσίαση του νέου λυρικού έργου του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μια καινούργια παραγωγή του ΜΜΑ σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, στην οποία λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι λυρικοί τραγουδιστές Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Ειρήνη Καράγιαννη και Τάσος Αποστόλου. Τα πολυφωνικά μέρη ερμηνεύει η Χορωδία της ΕΡΤ, ενώ την  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τον Οκτώβριο (7–9/10), έχει προγραμματιστεί η νέα παραγωγή του Μεγάρου «Το κάλεσμα του Προμηθέα», ένα μουσικό ιστορικό δράμα στο οποίο συμμετέχει ένα αξιόλογο καστ ελλήνων ηθοποιών (Άρης Λεμπεσόπουλος, Αποστόλης Τότσικας, Δημήτρης Πιατάς κ.ά.). Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διεύθυνση ορχήστρας. Η χορογραφία είναι της Έρσης Πήττα, και τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη.

«Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη» (12/10) είναι ο τίτλος μίας ακόμη νέας παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία συνδυάζει κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου, με τον μουσικό αναστοχασμό του Γιώργου Χατζημιχελάκη (σύνθεση).

ΧΟΡΟΣ

Με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited» (νέα παραγωγή) γιορτάζει ο διεθνής έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης τα τριαντάχρονα του Μεγάρου (16 & 17/10). Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, τόπο καταγωγής του Φωνιαδάκη, σε πρωτότυπη μουσική του Πάρη Περυσινάκη. Συνταξιδιώτες του, οι μουσικοί Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Βαρθακούρης καιΑνδρέας Αρβανίτης. Τους φωτισμούς έχει σχεδιάσει ο Σάκης Μπιρμπίλης, και τα κοστούμια ο Τάσος Σοφρωνίου.

RESIDENT ORCHESTRAS

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) συνεχίζουν τη δυναμική τους παρουσία στο Μέγαρο.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Σε δύο εμφανίσεις τους στο ΜΜΑ («Επέστρεφε στην ποίηση», 1 & 2/10), η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός προσφέρουν στο κοινό ένα απάνθισμα του ελληνικού ποιητικού λόγου, αυτούσιου και μελοποιημένου από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Παπαδημητρίου κ.ά.

ΘΕΑΤΡΟ

Στον δημοφιλή κύκλο Θέατρο@Megaron Underground συνεχίζεται η παράσταση «6 φορές» με πρωταγωνίστρια την  Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οι ανανεωμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου δίνουν φέτος την ευκαιρία σε οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, σχολεία και ειδικές ομάδες κοινού να ανακαλύψουν γνωστές και κρυφές πτυχές του, ενώ κάθε σαββατοκύριακομικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα που μας εισάγουν στη βιωματική και διαθεματική επαφή της μουσικής με τις άλλες τέχνες.

ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ…

Τα φετινά Χριστούγεννα, όπως κάθε χρόνο, μας περιμένει ένα πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, συνεχίζονται με νέες ηχογραφήσεις τα Μegaron Podcasts, οι οποίες υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM