Στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Σκοπός είναι να ξεκινήσει η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος την άνοιξη του επόμενου έτους και έτσι να ολοκληρωθεί το 2026 όπως υπολογίζεται.
«Απαιτήθηκε ένας νόμος και δύο Προεδρικά Διατάγματα, που κατέστησαν δυνατή την ολοκλήρωση της αδειοδότησης», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Δημήτρης Σαμαράς, project manager του έργου. Σύμφωνα με τον ίδιο, προχωρά ήδη η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών και στις αρχές του έτους θα έχουμε τον ανάδοχο εργολάβο για τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων.
«Με την έμπρακτη υποστήριξη όλων των αρμόδιων φορέων ευελπιστούμε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ένα αιώνιο σύμβολο μνήμης και ελπίδας με παγκόσμια ακτινοβολία, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του εντός του 2026, αποτελώντας το πρώτο εμβληματικό έργο διεθνούς ακτινοβολίας που θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι για το έργο χορηγήθηκε τους τελευταίους μήνες η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), καθώς και η έγκριση των υψομετρικών μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Υλοποιείται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και από δωρεές όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά).
Μουσείο Ολοκαυτώματος: Η μουσειολογική και αρχιτεκτονική μελέτη
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στις αρχές του 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Μουσειολογικής που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ιστορικού και αφηγηματικού περιεχομένου. Τη σκυτάλη θα λάβουν, στη συνέχεια, η Μουσειογραφική μελέτη και ο αναλυτικός σχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης.
Το μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους. Θα αναπτύσσεται επίσης γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη.
Το μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω, μεταμορφώνοντας το κτίριο σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται το φωτισμό των φάρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ