Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο

Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Το φρούριο Μπούρτζι, στο Ναύπλιο, θα αρχίσει να δέχεται ξανά επισκέπτες, από τις αρχές Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες λειτουργίας η είσοδος θα είναι δωρεάν.  

Αρχικά, το φρούριο Μπούρτζι θα λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο και σταδιακά θα λειτουργήσουν οι επιμέρους χώροι: αναψυκτήριο- εστιατόριο, πωλητήριο και εκθεσιακό κέντρο. Το μνημείο θα ανοίξει για το κοινό την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα, ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν έως τις 17 Αυγούστου. 

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Παναγιώτης Μπαλωμένος, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για την οργάνωση και τη λειτουργία του φρουρίου Μπούρτζι, ως επισκέψιμου μνημείου, με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής. 

Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

«Αποδίδουμε στους πολίτες του Ναυπλίου και στους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ένα εμβληματικό μνημείο. Το Μπούρτζι, έργο επωνύμου αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής του, είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, καθώς και με την νεότερη ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Το Μπούρτζι αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης με ενισχυμένο τον μνημειακό του ρόλο του και με νέες χρήσεις αναψυχής», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Οι εργασίες που έγιναν στο φρούριο Μπούρτζι

Προηγήθηκε η εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου Μπούρτζι. Επίσης, έγιναν επισκευές σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων- δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης- αλλά και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).

Στους προμαχώνες του φρουρίου δημιουργήθηκαν ένας μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο. Επιπλέον, διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Στα βόρεια κτίρια του συγκροτήματος εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑμεΑ, με κατασκευή ανελκυστήρα. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
Ναύπλιο: Το φρούριο Μπούρτζι γίνεται ξανά επισκέψιμο μνημείο Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Φρούριο Μπούρτζι: Ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα

Το φρούριο Μπούρτζι είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Κατασκευάστηκε την περίοδο της Α' Ενετοκρατίας, 1471 έως 1477, από τον αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαμπέλο και το φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία έγιναν αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου.

Μετά το 1865 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

Με την δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960. Αργότερα, στα μισά της δεκαετίας του ‘80- με παρεμβάσεις του ΕΟΤ- λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως περίπου το 1995 και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM