O Ίντρις Έλμπα σχεδιάζει μια έξυπνη πόλη στη Σιέρα Λεόνε

O Ίντρις Έλμπα σχεδιάζει μια έξυπνη πόλη στη Σιέρα Λεόνε Facebook Twitter
Ο Ίντρις Έλμπα.
0

Ο Άγγλος ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης, μουσικός, DJ και ράπερ Ίντρις Έλμπα, πέντε φορές υποψήφιος για το βραβείο Emmy και κάτοχος μίας Χρυσής Σφαίρας Καλύτερου Ηθοποιού, πρωταγωνιστής στη σειρά του HBO «The Wire» και στο «Luther» του BBC One, ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει την ταινία «Dust To Dreams» με πρωταγωνιστή τον διάσημο Βρετανο-Νιγηριανό τραγουδιστή Seal αλλά και να χτίσει μια ολόκληρη πόλη.

Τα αρχιτεκτονικά στούντιο Sasaki Associates και Foster + Partners σχεδιάζουν μια έξυπνη πόλη για έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο νησί Sherbro στη Σιέρα Λεόνε, γενέτειρα του πατέρα του Έλμπα.

Σύμφωνα με το BBC, τα αρχιτεκτονικά γραφεία δημιουργούν ένα masterplan για ολόκληρο το νησί στο πλαίσιο ενός έργου με επικεφαλής τον Ίντρις Έλμπα και τον Σιάκα Στίβενς, εγγονό του πρώην Προέδρου της χώρας.

Ο Έλμπα περιέγραψε τα σχέδια του βρετανικού γραφείου Foster + Partners και του αμερικανικού γραφείου Sasaki Associates για την εκ νέου ανάπτυξη του μήκους 65 μιλίων νησιού σε μια αυτοδύναμη «έξυπνη πόλη» ως «όνειρο».

«Είναι ένα όνειρο, ξέρετε, αλλά εργάζομαι στον κλάδο της φαντασίας», είπε ο Έλμπα στο BBC. «Το θέμα είναι να είσαι αυτοδύναμος, να φέρεις μια οικονομία που τροφοδοτεί τον εαυτό της και έχει δυνατότητες ανάπτυξης».

«Ένα μέρος μου θέλει να χτίσει έναν όμορφο οίκο ευγηρίας για τη μαμά μου», συνέχισε. «Ποτέ στη ζωή μου δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσα να χτίσω τα θεμέλια για μια νέα έξυπνη πόλη... Δεν έχω τα προσόντα γι' αυτό. Αλλά έχω τα προσόντα να κάνω μεγάλα όνειρα».

Σύμφωνα με το BBC, το έργο για το νησί στα νοτιοδυτικά της χώρας πρόκειται να «χρηματοδοτηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», με το Sherbro να έχει χαρακτηριστεί ως ειδική οικονομική ζώνη.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά ο Στίβενς είπε στο BBC ότι το γενικό σχέδιο θα επικεντρωνόταν αρχικά στην πόλη Bonthe – τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων. Ολόκληρο το νησί των 230 τετραγωνικών μιλίων εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του έργου με τη δυνατότητα «πληθυσμού έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».

Η Sherbro Alliance Partners, η οποία συντονίζει το γενικό σχέδιο, ζήτησε από την ενεργειακή εταιρεία Octopus να αναπτύξει μια στρατηγική για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την αιολική ενέργεια.

Η ανάπτυξη του νησιού Sherbro είναι η τελευταία από μια σειρά έξυπνων πόλεων που έχουν προταθεί σε όλο τον κόσμο. Το 2020, ο Σενεγαλέζο-αμερικανός τραγουδιστής Akon υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Σενεγάλης για την κατασκευή ενός οικιστικού συγκροτήματος βασισμένου σε κρυπτονομίσματα με το όνομα Akon City.

Με πληροφορίες από dezeen

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM