Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια ότι διαπίστωσε πως υπήρξε θύμα μιας απάτης που έχει γίνει «υπερβολικά συνήθης» στην αγορά τέχνης, η οποία «πρέπει να έχει περισσότερη διαφάνεια».
Τελειώνοντας τη διήμερη κατάθεσή του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, μέσω διερμηνέα, ο Ρώσος επιχειρηματίας δάκρυσε. Ο Ντμίτρι Ριμπολόφβλεφ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του Sotheby’s, κατηγορώντας τον οίκο δημοπρασιών πως συνεργάστηκε με τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, για να τον εξαπατήσουν αποσπώντας του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Ο δισεκατομμυριούχος- η περιουσία του οποίου κάποια στιγμή ανερχόταν σε τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια- κατέθεσε ότι εμπιστευόταν τον Ιβ Μπουβιέ. «Οπότε, όταν εμπιστεύεσαι τους άλλους- και δεν είμαι κάποιος που εμπιστεύεται εύκολα, αλλά όταν ένα άτομο είναι σαν μέλος της οικογένειάς σου…», είπε ο Ριμπολόβλεφ και έσκυψε στιγμιαία το κεφάλι του, σκουπίζοντας δάκρυα από τα μάτια του για να συνεχίσει λέγοντας ότι «υπάρχει ένα σημείο στο οποίο αρχίζεις να εμπιστεύεσαι απολύτως κάποιον».
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχασε περισσότερα από 160 εκατομμύρια δολάρια και θέλει να λογοδοτήσει ο Sotheby’s για αυτό. Η πλευρά του επιχειρηματία κατηγορεί τον Ιβ Μπουβιέ ότι έβαλε στην τσέπη του αυτά τα χρήματα αγοράζοντας διάσημα έργα τέχνης από τον οίκο δημοπρασιών, προτού τα πουλήσει στον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ακριβότερα. Συνολικά ο Ρώσος επιχειρηματίας ξόδεψε περίπου 2 δισεκατομμύρια για να αποκτήσει έργα τέχνης, από το 2002 έως το 2014.
Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: «Οι πελάτες δεν έχουν ελπίδα»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δικηγόρου του Sotheby’s, ο Ριμπολόβλεφ παραδέχθηκε ότι εμπιστευόταν τους συμβούλους του και πως δεν επέμενε να δει έγγραφα, που ίσως να είχαν αποκαλύψει πού ακριβώς πήγαιναν τα χρήματά του, ακόμη κι όταν αγόραζε έργα τέχνης που άξιζαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Στην κατάθεσή του, έκανε λόγο για σκοτεινές πρακτικές της αγοράς τέχνης, που τον ζημίωσαν οικονομικά. «Όταν η μεγαλύτερη εταιρεία αυτού του κλάδου, με τόσο μεγάλη φήμη, κάνει αυτές τις ενέργειες, είναι απίστευτα δύσκολο για πελάτες όπως εγώ, που έχουν εμπειρία στις επιχειρήσεις, να ξέρουν τι συμβαίνει», δήλωσε. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Sotheby’s είτε γνώριζε, είτε θα έπρεπε να ξέρει ότι εξαπατούσαν τον Ριμπολόβλεφ και όφειλε να τον ενημερώσει.
Σε ερώτηση του δικηγόρου του γιατί έκανε αγωγή στον οίκο δημοπρασιών, ο επιχειρηματίας απάντησε: «Δεν είναι θέμα χρημάτων... όχι μόνο χρημάτων. Είναι σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά της τέχνης. Διότι… όταν η μεγαλύτερη εταιρεία αυτού του κλάδου εμπλέκεται σε τέτοιου είδους ενέργειες, τότε οι πελάτες δεν έχουν ελπίδα».
Κατά την αγόρευσή της στην έναρξη της δίκης, η δικηγόρος του Sotheby’s, Σάρα Σουντόφσκι, ανέφερε ότι ο Ριμπολόβλεφ «προσπαθεί να κάνει μια αθώα πλευρά να πληρώσει για αυτό που του έκανε κάποιος άλλος». Από την άλλη, ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Ντάνιελ Κορστάιν, επεσήμανε πως ο Sotheby’s «είχε επιλογές, αλλά επέλεξε την απληστία».
Σύμφωνα με τον Ριμπολόβλεφ, τον εξαπάτησε εσκεμμένα ο Μπουβιέ και ένα στέλεχος του Sotheby’s, κατά την αγορά 38 έργων τέχνης. Μόνο τέσσερα από αυτά περιλαμβάνονται στην αγωγή, μεταξύ των οποίων ο πίνακας «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οι δικηγόροι του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ υποστηρίζουν ότι ο Ιβ Μπουβιέ αγόρασε το έργο από τον Sotheby’s έναντι 83 εκατομμυρίων δολ. και την επόμενη ημέρα τον πούλησε στον επιχειρηματία για πάνω από 127 εκατ. δολάρια.
Το 2017 ο Ριμπολόβλεφ πούλησε τον έργο μέσω δημοπρασίας του Christie’s έναντι 450 εκατ. δολαρίων, ποσό που έκανε το «Salvator Mundi» τον πιο ακριβό πίνακα που έχει πωληθεί ποτέ.
Τον Δεκέμβριο οι δικηγόροι του Μπουβιέ ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Ριμπολόβλεφ. Οι όροι δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά δεν επιτρέπουν να κάνουν σχόλιο για τη διαμάχη. Πάντως, αυτή την εβδομάδα επανέλαβαν ότι ο Μπουβιέ αρνείται κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό για απάτη.
Με πληροφορίες από AP