Η Αφγανή σκηνοθέτις Σαχράα Καρίμι, απευθύνει με μια επιστολή της έκκληση στη διεθνή κοινότητα και τον κόσμο για να μη ξεχάσουν το Αφγανιστάν.
Η ανεξάρτητη σκηνοθέτης και σεναριογράφος που έχει γεννηθεί το 1985 δημοσίευσε την επιστολή της δυο μέρες πριν από την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν.
Στο βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Ίνσταγκραμ φαίνεται το χάος και ο πανικός που επικρατούν στους δρόμους της Καμπούλ. Στην επιστολή της έγραψε για τον βάναυσο αντίκτυπο της κατάκτησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν σε γυναίκες, κορίτσια και καλλιτέχνες.
To All the #Film_Communities in The World and Who Loves Film and Cinema!
— Sahraa Karimi/ صحرا كريمي (@sahraakarimi) August 13, 2021
I write to you with a broken heart and a deep hope that you can join me in protecting my beautiful people, especially filmmakers from the Taliban. #Share it please, don't be #silent. pic.twitter.com/4FjW6deKUi
«Εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία, θα απαγορεύσουν κάθε τέχνη. Εγώ και άλλοι κινηματογραφιστές θα μπορούσαμε να είμαστε οι επόμενοι στη λίστα «επιτυχιών» τους», γράφει η Σαχράα Καρίμι σε ανοιχτή έκκληση που εστάλη στις παγκόσμιες οργανώσεις στις 13 Αυγούστου.
«Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί και κορίτσια πουλήθηκαν ως νύφες σε μαχητές των Ταλιμπάν. Βασάνισαν και δολοφόνησαν έναν από τους αγαπημένους μας κωμικούς πριν ένα μήνα»
Δημοσίευσε στο Facebook και το Instagram διαφορετικά βίντεο που την δείχνουν να φεύγει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με πλήθη άλλων Αφγανών καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην τελευταία εναπομείνασα έξοδο της πρωτεύουσας.
Έκτοτε σε ένα tweet στις 17 Αυγούστου έγραψε ότι κατάφερε να φύγει από τη χώρα.
Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Hava, Maryam, Ayesha (2019) είναι η μόνη Αφγανή γυναίκα που έχει διδακτορικό στον κινηματογράφο. Η Καρίμι είναι επίσης πρόεδρος του κρατικού Οργανισμού Κινηματογράφου του Αφγανιστάν.
Στην επιστολή της, η Καρίμι γράφει ότι οι Ταλιμπάν «σφαγιάζουν τον λαό μας» καθώς απέκτησαν τον έλεγχο σε αρκετές επαρχίες τις τελευταίες εβδομάδες. «Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί και κορίτσια πουλήθηκαν ως νύφες σε μαχητές των Ταλιμπάν. Βασάνισαν και δολοφόνησαν έναν από τους αγαπημένους μας κωμικούς», γράφει, αναφερόμενη στη δολοφονία του Ναζάρ Μοχάμαντ, γνωστού ως Khasha Zwan, ο οποίος σκοτώθηκε από αγνώστους ένοπλους στην Κανταχάρ τον περασμένο μήνα. Η δολοφονία αυτή ακολουθεί αυτή του ποιητή και ιστορικού Αμπντουλάχ Ατέφι στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν. Η Καρίμι αναφέρει και τα δύο περιστατικά στην επιστολή της για να τονίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα του πολιτισμού στη χώρα. «Οι Ταλιμπάν στοχοποιούν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτιστικά πρόσωπα που έχουν επικρίνει τις δραστηριότητές τους».
«Όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, στο σχολείο δεν πήγαινε κανένα κορίτσι. Από τότε φοιτούν πάνω από 9 εκατομμύρια Αφγανές στο σχολείο. Αυτό είναι απίστευτο. Η Χεράτ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη που μόλις έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν είχε σχεδόν 50% γυναίκες στο πανεπιστήμιό της. Αυτά είναι απίστευτα κέρδη για τα οποία ο κόσμος σχεδόν δεν γνωρίζει τίποτα. Μόλις αυτές τις λίγες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά σχολεία και 2 εκατομμύρια κορίτσια αναγκάστηκαν τώρα να φύγουν από το σχολείο», γράφει ανάμεσα σε άλλα.
«Μόλις αυτές τις λίγες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά σχολεία και 2 εκατομμύρια κορίτσια αναγκάστηκαν τώρα να φύγουν από το σχολείο»
«Εάν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ, μπορεί να μην έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε οποιοδήποτε εργαλείο επικοινωνίας», έγραψε λίγες μέρες πριν από την πτώση της πόλης η Καρίμι, σημειώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, είναι ένας πόλεμος που επιβάλλεται και είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν», αναφερόμενη στην ειρηνευτική συμφωνία που μεσολάβησε μεταξύ των ΗΠΑ, και τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, τον Φεβρουάριο του 2020.
«Εν τω μεταξύ, κάτοικοι σε διάφορες πόλεις που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν φεύγουν από αυτές. Οι οικογένειες βρίσκονται σε στρατόπεδα στην Καμπούλ αφού εγκατέλειψαν αυτές τις επαρχίες και είναι σε ανθυγιεινή κατάσταση. Υπάρχει λεηλασία στους καταυλισμούς και βρέφη πεθαίνουν επειδή δεν έχουν γάλα», γράφει, προσθέτοντας ότι εκτός από την πολιτική κρίση, «αυτή είναι μια ανθρωπιστική κρίση και όμως ο κόσμος είναι σιωπηλός. Έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη σιωπή, αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους μας είναι λάθος, χρειαζόμαστε τη φωνή σας. Αυτό για το οποίο έχω δουλέψει τόσο σκληρά ως σκηνοθέτης στη χώρα μου είναι πιθανό να καταρρεύσει. Εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία, θα απαγορεύσουν όλες τις τέχνες. Θα παραβιάσουν τα δικαιώματα των γυναικών και η έκφρασή μας θα αποσιωπηθεί».
Αυτός ο πόλεμος δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, είναι ένας πόλεμος που επιβάλλεται και είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΗΠΑ με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, τον Φεβρουάριο του 2020.
Η σκηνοθέτης αναφέρει επίσης ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στο Αφγανιστάν σήμερα. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση να εγκαταλείψουν τον λαό μας είναι λανθασμένη, ότι αυτή η βιαστική απόσυρση των στρατευμάτων είναι προδοσία κατά του λαού μας» γράφει προσθέτοντας ότι «ο Αφγανικός λαός ήταν ξεχασμένος κατά τη διάρκεια της «σκοτεινής κυριαρχίας» των Ταλιμπάν από το 1996.