Πάμπλο Πικάσο: Πορτρέτο με τη μούσα του βγαίνει σε δημοπρασία

Πάμπλο Πικάσο: Πορτρέτο με τη μούσα του βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / Christie's
0

Ένα πορτρέτο της μούσας του Πάμπλο Πικάσο, θα είναι στο επίκεντρο της δημοπρασίας «20th-Century Sale» του Christie's στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου.

Το φημισμένο πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ προσφέρθηκε από τους απογόνους του εκλιπόντος Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Γιαν Κρούγκιερ και αξίζει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια

Ζωγραφισμένος στις 18 Ιανουαρίου του 1932, ο πίνακας «Nature morte à la fenêtre (=Νεκρή φύση στο παράθυρο)» επιδείχθηκε μόνον δύο φορές μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, έως το 1981, ο πίνακας ήταν εξαφανισμένος από τη δημόσια θέα. 

Αρχικά, ήταν ένα από τα 10.000 έργα του Πικάσο που κληρονόμησε η εγγονή του, η Μαρίνα και τα οποία εκποιούσε για να χρηματοδοτεί τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της. Αποκτήθηκε από τον Γιαν Κρούγκιερ ο οποίος έως τον θάνατό του το 2008, καθοδηγούσε τη Μαρίνα στην πώληση έργων του παππού της.

Από την πλευρά της, η Βανέσα Φούσκο, επικεφαλής του τομέα «Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη» στου Christie's σημείωσε ότι το έργο «δημιουργήθηκε στην αρχή του annus mirabilis του Πικάσο», επιβεβαιώνοντας «την ισχυρή επιρροή της Μαρί-Τερέζ και τη μεγάλη άνθηση δραστηριότητας που αυτή ενέπνευσε στην τέχνη του, από σχέδιο μέχρι γλυπτική, από λιθογραφίες μέχρι ζωγραφική».

Το 1932 είναι χρονιά που ευρέως αναγνωρίζεται ως καθοριστική στην καριέρα του Πικάσο: ζωγράφισε πάνω από 100 σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πορτρέτων της Μαρί Τερέζ, της 22χρονης τότε μυστικής ερωμένης του ενώ ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα Όλγα Κόχλοβα, γιαγιά της Μαρίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ