Το πρώτο πρακτορείο μοντέλων στη Βρετανία που εστιάζει αποκλειστικά και μόνο σε ΑμεΑ και άτομα με μαθησιακές δυσκολίες φιλοδοξεί να φέρει τα πάνω κάτω στη μόδα. Και οι Zoe Proctor και Laura Johnson που κρύβονται πίσω από την ιδέα έχουν ήδη ένα πολύ εντυπωσιακό πελατολόγιο.
Η 43χρονη Zoe, πρώην μοντέλο και καθηγήτρια τέχνης μαζί με την κουνιάδα της, την 34χρονη Laura, αποφάσισαν να στήσουν την εταιρία όταν παρατήρησαν την απουσία μοντέλων με αναπηρία στις πασαρέλες. «Η διαφορετικότητα στη διαφήμιση είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα άτομα με αναπηρία όμως συχνά παραγκωνίζονται, παρόλο που γενικά αυξάνεται συνεχώς η ευαισθητοποίηση απέναντί τους μέσα από διοργανώσεις όπως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για παράδειγμα», λέει η Zoe. «Στη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. άτομα με αναπηρία και οι περισσότεροι είτε επηρεάζονται άμεσα είτε γνωρίζουν κάποιον», συνεχίζει και καταλήγει: «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον κόσμο της μόδας».
Από την πλευρά της η Laura σχολιάζει πως υπάρχουν πολλά στερεότυπα ακόμη στο μόντελινγκ, τα οποία πρέπει να καταρριφθούν. «Χρειαζόμαστε περισσότερα plus size μοντέλα και οι πιο ηλικιωμένοι εκπροσωπούνται ελάχιστα, αλλά όταν πρόκειται για ΑμεΑ εκεί είναι που υπάρχει πλήρης απουσία», λέει. «Εμείς θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να εργάζονται επί πληρωμή», προσθέτει.
Ανάμεσα στα 130 μοντέλα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το πρακτορείο είναι και ο 21χρονος James Shaw, ένας παγκοσμίου φήμης τενίστας σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και η Caitlyn Fulton με εγκεφαλική παράλυση. «Ανέκαθεν μου άρεσε ο κόσμος της μόδας και τα είδωλά μου είναι οι Stella McCartney, Chanel, Ralph Lauren, Dior κ.α. Θέλω να υπάρξει μια αλλαγή στην βιομηχανία της μόδας όπου όλοι θα εκπροσωπούνται το ίδιο, όχι μόνο όσοι έχουν στερεοτυπική εμφάνιση και αναλογίες. Θέλω να εμπνεύσω άλλους και να διαδώσω το μήνυμα πως η διαφορετικότητα είναι καταπληκτική. Πρέπει να αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε, το σώμα μας, το πώς δείχνουμε, και να μην νιώθουμε αποκαρδιωμένοι όταν έχουμε μια αναπηρία. Πρέπει να την αφήνουμε να λάμψει!», λέει η 17χρονη Caitlyn, που γεννήθηκε 16 εβδομάδες πρόωρα και οι γιατροί δεν περίμεναν να επιζήσει. Όταν ήταν 11 μηνώ διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση και σε ηλικία 10 ετών, μετά από μια μεγάλη εγχείριση, απέκτησε τραύλισμα. «Δεν ξέρω αν προκλήθηκε λόγω άγχους ή από τις ορμόνες. Είναι πολύ εκνευριστικό, αλλά όταν κάνω μόντελινγκ το τραύλισμα πάντα καλυτερεύει και είναι τόσο απελευθερωτικό. Νιώθω απλώς ο εαυτός μου και έχω αυτοπεποίθηση», σχολιάζει, λέγοντας πως στο σχολείο πολλά παιδιά σταμάτησαν να την κάνουν παρέα και δεν την αποδέχονταν.
Στο πρακτορείο εργάζεται και ο 4χρονος Gabriel Sohotha που έχει Σύνδρομο Down. «Ελπίζω μέσα από το μόντελινγκ να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν την ζωή πολλοί άνθρωποι, όπως έκανε με εμένα. Το Σύνδρομο Down δεν είναι καταδίκη. Ναι, είναι πρόκληση αλλά μπορεί να φέρει τεράστια χαρά», λέει η μητέρα του, η 46χρονη Rebecca. Με τον σύζυγό της προσπαθούσαν για χρόνια να κάνουν παιδί αλλά χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι. Όταν ήταν 42 ετών κάποια στιγμή σταμάτησε η περίοδός της και νόμιζε πως μπήκε στην εμμηνόπαυση αλλά τελικά διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος. «Όταν γεννήθηκε ο Gabriel ανησυχούσα πολύ και ένιωθα τύψεις που τον έφερα στον κόσμο για να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις. Αλλά είναι ένα τόσο χαρούμενο και γοητευτικό πλάσμα, κάνει φίλους όπου κι αν βρεθεί. Αυτός μου έμαθε να ζω, όχι εγώ αυτόν», λέει. «Χρειαζόμαστε περισσότερα μοντέλα με αναπηρία. Ελπίζω ο Gabriel να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά», καταλήγει.