Το πρόγραμμα, τη στρατηγική και τις πρώτες δράσεις του νέου Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) παρουσίασαν σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του φορέα Νίκος Μπακουνάκης.
Το ΕΛΙΒΙΠ, που ιδρύθηκε το 2024, έχει ως αποστολή την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού και πολιτιστικού μέσου και τη διεθνή προβολή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Είναι ο επίσημος διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και μέλος ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, όπως το ENLIT και το EUNIC.
Οι στρατηγικοί πυλώνες του ΕΛΙΒΙΠελιβι
- Ο πρόεδρος του Ιδρύματος παρουσίασε τους έξι βασικούς πυλώνες στρατηγικής:
- Εξωστρέφεια: Ανάδειξη του ελληνικού βιβλίου και των γραμμάτων εντός και εκτός συνόρων.
- Συνέργειες & Συντονισμός: Συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συντονισμός δράσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων.
- Δικτύωση: Το ΕΛΙΒΙΠ ως κόμβος πληροφόρησης και συνεργασίας για το οικοσύστημα του βιβλίου.
- Ενδυνάμωση: Ανάπτυξη δεξιοτήτων για επαγγελματίες του κλάδου.
- Έρευνα & Τεκμηρίωση: Συστηματική καταγραφή και μελέτη του χώρου του βιβλίου.
- Φιλαναγνωσία: Προώθηση της αναγνωστικής κουλτούρας στη νέα γενιά και το ευρύ κοινό.
Ο δίγλωσσος ιστότοπος του ΕΛΙΒΙΠ (www.elivip.gr) λειτουργεί ήδη, συγκεντρώνοντας περιεχόμενο για το βιβλίο, τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και το κοινό. Προβάλλει επίσης τη δράση των παραρτημάτων του πρώην ΕΙΠ στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια, Οδησσός, Βερολίνο κ.ά.). Παράλληλα, αναρτώνται ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά, συμβάλλοντας στη διάσωση της θεσμικής μνήμης.
Με χρηματοδότηση 414.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΛΙΒΙΠ επανεκκινεί το πρόγραμμα GreekLit για την επιδότηση μεταφράσεων ελληνικών τίτλων. Στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνονται ημερίδες, εργαστήρια, εκδόσεις και δημιουργία καταλόγου μεταφρασμένων έργων.
Παράλληλα, το ΕΛΙΒΙΠ σχεδιάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό της βάσης δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, με στόχο να καταστεί δημόσιο εργαλείο αποτύπωσης της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής και ιστορικής καταγραφής.
21η ΔΕΒΘ και νέες δράσεις
Η φετινή ΔΕΒΘ (8–11 Μαΐου 2025) έχει τιμώμενη χώρα την Ιταλία και θέμα την Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα. Συμμετέχουν 300 εκθέτες και 500 ομιλητές σε 400 εκδηλώσεις.
Το ΕΛΙΒΙΠ προγραμματίζει επίσης:
- Phygital Readers: Ψηφιακή πλατφόρμα φιλαναγνωσίας με τεχνολογίες AI και augmented reality.
- Πρωτεύουσα του Βιβλίου: Ετήσια ανακήρυξη πόλης ως κόμβου φιλαναγνωσίας.
- Νύχτες Ανάγνωσης: Εκδηλώσεις σε χώρους πολιτιστικής μνήμης.
- Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου: Έκθεση και εκδηλώσεις για το νεανικό βιβλίο.
- Ψηφιακή Εκστρατεία: Καμπάνια για την προβολή του βιβλίου σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το ΕΛΙΒΙΠ εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ αναλαμβάνει διεθνείς δράσεις όπως B2B συναντήσεις εκδοτών, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις (Κάιρο, Σεράγεβο) και εκδηλώσεις εντός Ελλάδας (This is Athens City Festival).
Με δυναμική παρουσία και στρατηγική στόχευση, το ΕΛΙΒΙΠ φιλοδοξεί να αναδείξει το ελληνικό βιβλίο σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό και εξαγώγιμο αγαθό με παγκόσμια εμβέλεια.