Σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου πωλήθηκε 23 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία: O «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας

Σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου πωλήθηκε 23 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία- Χαρακτηρίζεται «εθνικός θησαυρός» για τη Γαλλία Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

Ένα σκίτσο του Μιχαήλ Αγγέλου πουλήθηκε σήμερα έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Παρίσι, ποσό ρεκόρ για έργο του Ιταλού Δασκάλου.

Το σχέδιο χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα και εικονίζει έναν γυμνό άνδρα, όρθιο, ανάμεσα σε δύο άλλα πρόσωπα στο βάθος. Ο ζωγράφος χρησιμοποίησε πένα και καφέ μελάνι. Είχε πουληθεί το 1907 από τον οίκο δημοπρασιών Drouot, στο Παρίσι, ως έργο που αποδιδόταν στη «Σχολή του Μιχαήλ Αγγέλου». Μόλις το 2019, στο πλαίσιο μίας έρευνας για μία ιδιωτική γαλλική συλλογή έργων τέχνης, αποδόθηκε στον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο.

Το σκίτσο που πουλήθηκε στο Παρίσι έχει διαστάσεις όσο μία σελίδα χαρτιού Α4 και φαίνεται ότι βασίστηκε σε μια νωπογραφία του Μαζάτσο («Η βάπτιση των νεοφώτιστων»). Τον Σεπτέμβριο του 2019 χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» για τη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα για 30 μήνες και δόθηκε στο γαλλικό κράτος και τα μουσεία η δυνατότητα να το αγοράσουν.

Το προηγούμενο ρεκόρ για ένα σκίτσο του περίφημου Ιταλού ζωγράφου και γλύπτη είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2000. Τότε, ο οίκος Christie’s του Λονδίνου πούλησε το σχέδιο «Η Ανάσταση του Χριστού» έναντι 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM