Σούζαν Σάραντον: Γιατί πήγα στη Λέσβο

Σούζαν Σάραντον: Γιατί πήγα στη Λέσβο Facebook Twitter
"Ο παππούς μου έφυγε το 1915 από τη Σικελία εξαιτίας του πολέμου και ήταν πρόσφυγας. Ήρθε εδώ έκανε οικογένεια, έφτιαξε ένα σπιτικό, πάλεψε και προσέφερε και μετά άρχισα να ακούω μια ρητορική μίσους, ξενοφοβίας, να εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για πολιτικούς λόγους..."
1

Σε μια συνέντευξη που έχει ήδη 360 χιλιάδες views, η βραβευμένη με Όσκαρ Σούζαν Σάραντον μίλησε για την απόφαση της να επισκεφθεί την Ελλάδα και τη Λέσβο προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες και να δει τι συμβαίνει εκεί.

Η ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή View στην οποία μία εκ των παρουσιαστριών είναι και η Γούπι Γκόλντμπεργκ και τόνισε ότι θα επιστρέψει στη Λέσβο ενώ για τα κίνητρα της που την ώθησαν να πραγματοποιήσει την επίσκεψη είπε ότι ήταν και οι ρίζες της, καθώς οι πρόγονοι της ήταν φύγει από τη Σικελία αλλά και η ρητορική μίσους που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ.  «Ο παππούς μου έφυγε το 1915 από τη Σικελία εξαιτίας του πολέμου και ήταν πρόσφυγας. Ήρθε εδώ έκανε οικογένεια, έφτιαξε ένα σπιτικό, πάλεψε και προσέφερε και μετά άρχισα να ακούω μια ρητορική μίσους, ξενοφοβίας, να εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για πολιτικούς λόγους. Και σκέφτηκα, είμαστε καλύτεροι απ’ αυτό, εδώ είναι η Αμερική, η χώρα των μεταναστών και των προσφύγων!», είπε η Σάραντον.

 «Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν φωνή, δεν έχουν τρόπο να πουν την ιστορία τους, κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι και γιατί είναι εκεί; Θέλησα να πάω εκεί που συμβαίνει, μόνη μου και πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου για να μάθω που μπορώ να μείνω, αν ξέρει κανέναν που να είναι εκεί για να με βοηθήσει και με έφερε σε επαφή με τον Tyson Sadler από το RYOT news, τις φωτογραφίες του οποίου είδατε. Τον συνάντησα στην Αθήνα και πήγαμε στη Λέσβο για 10 μέρες», συνέχισε.

Αναφέρθηκε επίσης στους κατοίκους των νησιών που έχουν ανοίξει τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν υπό δύσκολές συνθήκες να βοηθήσουν.

Για τους πρόσφυγες λέει ότι «οι περισσότεροι θα ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν σπίτια πια. Τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν. Ρώτησα μια γυναίκα "ποιος βομβάρδισε το σπίτι σου". "Δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει πια" μου απάντησε. Είχαν συγγενείς που τους έκοψαν το λαιμό. Φεύγουν γιατί δεν θέλουν να τους πάρουν στο στρατό να πολεμήσουν. Σκέφτηκα, "τι θα έκανε μια γυναίκα, πόσο απελπισμένη θα πρέπει να είναι για να βάλει το παιδί της σε μια βάρκα με άλλους τουλάχιστον 60 ανθρώπους και να πάνε κάπου που δεν ξέρουν. Τι θα έκανε κάτι τέτοιο να μοιάζει με καλή ιδέα. Και οι απαντήσεις ήταν σαφείς: "Θέλω τα παιδιά μου να είναι ασφαλή, καθαρά, να σπουδάσουν και δεν υπάρχει τίποτα πια εκεί», είπε και στάθηκε στο γεγονός πως το προσφυγικό έχει «γυρίσει» έτσι ώστε να φαίνονται οι πρόσφυγες σαν να είναι οι τρομοκράτες, ενώ στην ουσία εκείνοι τρέχουν να φύγουν απ’ αυτό.

Η Σάραντον σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τρομοκράτες ανάμεσα στους πρόσφυγες λέγοντας: «Να σας πω ότι κανείς δεν είπε ότι θέλει να έρθει στις ΗΠΑ. Ούτε ένας απ’ όσους ρώτησα. Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία ή τη Νορβηγία».

 «Πρέπει να γίνει μια συζήτηση σε ηθικό και όχι πολιτικό επίπεδο. Δεν έχουν περάσει τρομοκράτες ως πρόσφυγες. Στην τελική, θα δούμε που ήμασταν εμείς. Τι θέλουν; Ό,τι θέλουμε κι εμείς για τα παιδιά μας», σημείωσε επίσης η ηθοποιός που σκοπεύει να επιστρέψει στη Λέσβο.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σαραντον - Δεν έχουν περάσει τρομοκράτες ως πρόσφυγες. - Δυο απο τους τρομοκρατες του Παρισιου ειχαν περασει απο Ελλαδα. Ο αρχηγος της επιχειρησης ζουσε για λιγο διαστημα στην Αθηνα, ο δε πιτσιρικας που ανατιναχθηκε εξω απο το σταδιο, μπηκε απο την Λεσβο.