Στη Λίνα Μπο Μπάρντι θα απονεμηθεί το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Στην πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Λινά Μπο Μπάρντι θα απονεμηθεί το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
0

Μια θρυλική αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος των συλλογικών οραμάτων της αρχιτεκτονικής, θα τιμηθεί, μετά θάνατον, με το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021 της Βενετίας, για το συνολικό της έργο.

Με αυτήν τη βράβευση η Μπιενάλε επιχειρεί να διορθώσει και μια αδικία καθώς μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της αρχιτεκτονικής είναι άγνωστη σήμερα ακόμα και στους κύκλους των αρχιτεκτόνων, με την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά της να είναι γνωστή μόνο στη Βραζιλία.

Η Λίνα Μπο Μπάρντι γεννήθηκε στη Ρώμη στο 1914 και υπήρξε εκτός από αρχιτέκτονας, σχεδιάστρια, σκηνογράφος και εικονογράφος, δουλειά που άσκησε με μεγάλη επιτυχία όταν στα 28 της και αφού είχε ανοίξει δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, δεν είχε αναθέσεις και άρχισε να εικονογραφεί για εφημερίδες και περιοδικά όπως είναι τα «Stile», «Tempo», «Grazia», «Vertina», «l’ Illustrazione Italiana».

Όταν βομβαρδίστηκε το Μιλάνο στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1943, γράφεται στο κομμουνιστικό κόμμα και το σπίτι της γίνεται κέντρο διανοουμένων και ανθρώπων της τέχνης.

Στην πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Λινά Μπο Μπάρντι θα απονεμηθεί το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
São Paulo museum of art (MASP) | Image courtesy of instituto bardi

Το 1946 παντρεύτηκε τον Πιέτρο Μαρία Μπάρντι, ιστορικό και κριτικό τέχνης με τον οποίο αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη Βραζιλία. Το ζευγάρι κάνει αυτό το βήμα λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων και της πολιτικής και ιδεολογικής ασφυξίας που επικρατούσε στην Ιταλία μεταπολεμικά.

Πατρίδα κατ΄ επιλογήν, η Βραζιλία γίνεται η χώρα που υποδέχεται τις ιδέες της. Το 1950 ιδρύει με τον σύζυγό της το περιοδικό τέχνης Habitat που την φέρνει στο προσκήνιο της βραζιλιάνικης αρχιτεκτονικής πραγματικότητας. Ο τίτλος του περιοδικού έρχεται να συμπληρώσει τη σύλληψη της Μπάρντι για την κατοικία «Habitat» και το 1951 σχεδιάζει το «Glass House», την κατοικία της, η οποία θεωρείται παράδειγμα αρχιτεκτονικού ορθολογισμού. Εργάστηκε ακατάπαυστα στο «γυάλινο σπίτι» μέχρι το τέλος της ζωής της το 1992.

«Η Λίνα Μπο Μπάρντι είναι ένα παράδειγμα της επιμονής του αρχιτέκτονα σε δύσκολους καιρούς, είτε πολέμους, πολιτικές συγκρούσεις ή μετανάστευση, με την ικανότητά της να παραμένει δημιουργική, γενναιόδωρη και αισιόδοξη καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής της. Πάνω απ 'όλα, παράδειγμα είναι και τα ισχυρά κτίριά της που ξεχωρίζουν στον σχεδιασμό της με τον τρόπο που συνδυάζουν την αρχιτεκτονική, τη φύση, τη ζωή και την κοινότητα. Στα χέρια της, η αρχιτεκτονική γίνεται πραγματικά μια ευχάριστη κοινωνική τέχνη» είπε ο επιμελητής του βραβείου Ηashim Sarkis.

Στην πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Λινά Μπο Μπάρντι θα απονεμηθεί το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Casa de vidro | Image courtesy of instituto bardi

Μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έργα της περιλαμβάνουν: το «Museu de arte de são paulo» (MASP), την «Casa de vidro», ένα μοντέρνο γυάλινο σπίτι βυθισμένο στο τροπικό δάσος και το «SESC – fábrica da pompéia», ένα κέντρο κοινότητας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Η Μπάρντι σε όλη της τη ζωή φρόντισε να συνυπολόγισε στο έργο της αυτούς που έχουν τη χαμηλότερη εκπροσώπηση στην κοινωνία, συνειδητοποιώντας τη σημασία της διαφορετικότητας στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, δεσμευμένη να φέρνει πιο κοντά ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η φετινή Μπιενάλε της αρχιτεκτονικής της Βενετίας έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο κοινό στις 22 Μαΐου 2021.

Στην πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Λινά Μπο Μπάρντι θα απονεμηθεί το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
SESC–fábrica da pompéia | Image courtesy of instituto bardi
Στην πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Λινά Μπο Μπάρντι θα απονεμηθεί το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
SESC–fábrica da pompéia | Image courtesy of instituto bardi
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Τούθμωσι Β'

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Φαραώ Τούθμωσι Β'

Το εύρημα έρχεται λίγες μέρες αφότου ο δρ Πίερς Λίτερλαντ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου τάφου ενός Φαραώ μετά την αποκάλυψη αυτού του Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα
LIFO NEWSROOM
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM