Στο Περού βρέθηκε μια από τις παλαιότερες μεγαλιθικές κατασκευές στην Αμερική

Στο Περού βρέθηκε μια από τις παλαιότερες μεγαλιθικές κατασκευές στην Αμερική Facebook Twitter
Οι πλατείες όπως αυτή μπορεί να έχουν δράσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών κοινωνικών και ομαδικών ταυτοτήτων, συνδέοντας τους ανθρώπους με ένα τόπο. Φωτ.: Jason Toohey/Science Advances
0

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια κυκλική πέτρινη πλατεία στο Περού που είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές μεγαλιθικές κατασκευές στην Αμερική. Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Callacpuma, 550 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα και χτίστηκε πριν από περίπου 4.750 χρόνια και μπορεί να είχε τελετουργική χρήση.

«Έμεινα έκπληκτος όταν εντοπίσαμε αυτή την κυκλική μεγαλιθική πλατεία», λέει ο Jason Toohey, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wyoming και συνδιευθυντής του Callacpuma Archaeological Project. «Αν και άλλες είχαν ήδη βρεθεί σε άλλες περιοχές της περουβιανής ακτής και των υψιπέδων κυκλικές πλατείες, καμία δεν είχε εντοπιστεί σε αυτή την περιοχή του Περού. Και η μεγαλιθική τεχνική κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της πλατείας Callacpuma δεν έμοιαζε με καμία από τις άλλες κυκλικές πλατείες της εποχής».

Η ομάδα άρχισε να ανασκάπτει την πλατεία το 2018. Η δουλειά της αποκάλυψε ότι αποτελείται από δύο ομόκεντρους πέτρινους κύκλους, με εξωτερική διάμετρο 18 μέτρων. Οι αρχαίοι οικοδόμοι έστησαν κάθε μεγαλιθική πέτρα όρθια, κοντά η μια στην άλλη και χωρίς κονίαμα, σε αντίθεση με πολλές άλλες πλατείες των Άνδεων παρόμοιας χρονολογίας, οι οποίες κατασκευάστηκαν από λιθόκτιστους τοίχους. Η πλατεία μπορεί να ήταν τελετουργικά κλειστή κάποια στιγμή μεταξύ 500 π.Χ. και 200 π.Χ., σύμφωνα με την ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

«Οι ντόπιοι γνώριζαν αυτήν την κυκλική πλατεία εδώ και πολλά, πολλά χρόνια», λέει ο Toohey. «Με αυτή την έννοια, δεν το ανακαλύψαμε, αλλά οργανώσαμε το πρώτο αρχαιολογικό έργο που μελετά συστηματικά τη μεγαλιθική πλατεία – μέσω χαρτογράφησης και λεπτομερών ανασκαφών».

Με τη χρονολόγηση δειγμάτων άνθρακα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, η ομάδα αποκάλυψε ότι η πλατεία κατασκευάστηκε για πρώτη φορά περίπου έναν αιώνα πριν από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και περίπου την ίδια εποχή με το Στόουνχεντζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοικοι των Άνδεων κατασκεύασαν κυκλικές μνημειακές πλατείες από το 3100 π.Χ. έως το 800 π.Χ., με τουλάχιστον 100 χτισμένες κατά μήκος της κεντρικής ακτής του Περού και μερικές στα βουνά. Αν και διαφορετική στην τεχνική κατασκευής της, η πλατεία στο Callacpuma υπονοεί τώρα ότι η ιδέα της κατασκευής τέτοιων μνημείων εξαπλώθηκε και στις βόρειες Άνδεις από νωρίς, εξηγεί ο Toohey.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς λειτουργούσαν αυτές οι κυκλικές πλατείες, αλλά πιθανότατα ήταν πρώιμες κοινοτικές κατασκευές. «Αυτή η πλατεία χτίστηκε σε μια εποχή όπου οι ντόπιοι εξακολουθούσαν να ζουν έναν σχετικά νομαδικό τρόπο ζωής, μια εποχή που οι άνθρωποι μόλις άρχιζαν να πειραματίζονται με την καλλιέργεια τροφίμων», λέει ο Toohey.

Οι πλατείες όπως αυτή μπορεί να έχουν επηρεάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών κοινωνικών και ομαδικών ταυτοτήτων, συνδέοντας τους ανθρώπους με ένα τόπο.

Η μελλοντική έρευνα θα επιδιώξει να διευκρινίσει γιατί οι αρχαίοι άνθρωποι των Άνδεων κατασκεύασαν τις πέτρινες πλατείες τους.

Με πληροφορίες από Arkeonews 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβείο Ρίμπα: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής 2025

Πολιτισμός / Βραβείο RIBA: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το χρυσό μετάλλιο αρχιτεκτονικής 2025

Πρόκειται για δύο πραγματικούς πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής, που με ένα εμπνευσμένο πρότυπο για το μέλλον του δομημένου μας περιβάλλοντος δείχνουν αθόρυβα τον δρόμο στους άλλους αρχιτέκτονες.
LIFO NEWSROOM
Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ