Δυόμισι ώρες κράτησε η συνάντηση των καλλιτεχνών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Eκ μέρους των καλλιτεχνών μέρος πήραν οι Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Μίνα Ανανιάδου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων στον Χορό, Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Γιάννης Μόσχος, καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικού Θεάτρου, Αστέρης Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Δηώ Καγγελάρη, διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Ρήγας, διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, και ο Θάνος Παπαδογιάννης, εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Από τη μεριά της κυβέρνησης, εκτός από τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετείχαν και οι κ.κ. Γιατρομανωλάκης, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης.
Από τις 11.30 οι καλλιτέχνες, μετά τη μεγάλη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ τη Δευτέρα, στην οποία αποφασίστηκε μια σειρά κινητοποιήσεων, ήταν συγκεντρωμένοι στο Ωδείο Αθηνών, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00.
Οι καλλιτέχνες μετρούν ήδη 60 ημέρες κοινής δράσης όλων των σωματείων, με κινητοποιήσεις, πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις από σπουδαστές και εργαζόμενους στον πολιτισμό στο κτίριο Τσίλερ, το θέατρο Rex, το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, το θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, το Τμήμα Θεάτρου στο Ναύπλιο, την ΑΣΚΤ, τις δραματικές σχολές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, στις 11:00 στα Προπύλαια, μαθητές, σπουδαστές, διδάσκοντες και καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, καθώς και εργαζόμενοι όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά σε όλα τα πεδία, συγκεντρώθηκαν για μια πορεία με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μαξίμου.
Ήταν μια συζήτηση έντονη, με τις δυο πλευρές να υποστηρίζουν τα επιχειρήματά τους με επιμονή, ωστόσο η συνάντηση αποκρυσταλλώθηκε σε τέσσερα σημεία τα οποία θα αποσταλούν γραπτώς στους συμμετέχοντες για να συζητηθούν στα σωματεία και σε όλους τους ενδιαφερόμενους έως το τέλος της εβδομάδας. Αυτά είναι:
• Συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να εξισωθούν μισθολογικά και ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη οι απόφοιτοι δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
• Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών στο πρότυπο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με λειτουργία που θα ξεκινήσει από το 2025.
• Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
• Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι χαίρεται που «δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει απασχολήσει πολύ τον δημόσιο διάλογο και μας έχει απασχολήσει κι εμάς πάρα πολύ εσωτερικά. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας.
Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο –επειδή τα άκουσα κι αυτά στον δημόσιο διάλογο– να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις, οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.
Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μία ακαδημαϊκή ή, θα έλεγα, αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση».
Μετά τη συζήτηση ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, και η Μ. Ανανιάδου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων στον Χορό, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποίας συνολικά οι φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις όταν θα υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις. Έχουμε προκηρύξει απεργία, όλος ο κλάδος, για την Παρασκευή».
Ο κ. Κεχαγιόγλου πρόσθεσε: «Ζητάμε το Τ.Ε. για όλους, εξετάζεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και περιμένουμε πρωτοβουλία που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Έγινε ένας διάλογος δυόμισι ωρών, εξαντλήσαμε τα επιχειρήματά μας και οι δυο πλευρές και νομίζω ότι αν υπάρξουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση, θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο».
«Μίλησαν κυρίως τα σωματεία, ως όφειλαν, εμείς ήμασταν εκεί προσπαθώντας να βοηθήσουμε. Σίγουρα η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει την καλλιτεχνική κοινότητα ήταν θετική ώστε να βρεθούν λύσεις και να αρθεί το αδιέξοδο. Το Εθνικό Θέατρο προσπαθεί με κάθε μέσο να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής και να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης. Ο διάλογος ήταν όντως γόνιμος και φαίνεται ότι υπήρξαν κάποια σημεία σύγκλισης μεταξύ των σωματείων και της κυβέρνησης. Είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης» δήλωσε από την πλευρά του στη LiFO ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος.
Η Δηώ Καγκελάρη, διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου, και ο Γιάννης Ρήγας, διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δήλωσαν στη LiFO ότι τα σωματεία κράτησαν μια ενιαία στάση με μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με το αντικείμενο, και η συζήτηση ήταν δύσκολη, αλλά μπορεί να υπάρξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας.
Οι μουσικοί έθεσαν δικά τους και πιο μεγάλα ζητήματα και γι' αυτούς θα γίνει ειδική επιτροπή. «Ζητήσαμε την τροποποίηση του Προεδρικού και πήραμε μια απάντηση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει και γραπτώς η πρόταση».
Όλοι, από την πλευρά των καθηγητών και των σχολών, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μη χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά. Η Δηώ Καγκελάρη περιέγραψε την επισφάλεια του επαγγέλματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσον αφορά τους χορευτές, μπορεί να μην μπορούν να χορέψουν από τα σαράντα, οπότε, ναι, χρειάζονται και διοικητικές θέσεις». Τόνισε ακόμα ότι η παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, που ακολούθησαν και άλλοι διδάσκοντες, δεν ήταν εκ τους ασφαλούς και ήταν κάτι δύσκολο ως επιλογή.
Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Θάνος Παπαδογιάννης, ανέφερε όλα τα προβλήματα που αφορούν τις σπουδές σήμερα και δεν παρέλειψε να σημειώσει την απουσία των εκπροσώπων των ανώτερων ιδιωτικών δραματικών σχολών, ενώ κατέθεσε ένα υπόμνημα με αιτήματα.
Εν τω μεταξύ, μετά την απεργία της Παρασκευής, θα υπάρξει νέα γενική συνέλευση του ΣΕΗ το Σάββατο και συνάντηση του ΣΕΗ με τους παραγωγούς του ελεύθερου θεάτρου την Κυριακή. Παράλληλα, την Παρασκευή κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/22.