Τέλος και στο Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Τέλος και στο Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Facebook Twitter
Η παύση του είναι μέρος της συρρίκνωσης του Εκδοτικού Τμήματος του Ιδρύματος.
0

Φέτος το Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ δεν θα γίνει, έπειτα από 18 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Το ΜΙΕΤ τελεί υπό μεταβατική διεύθυνση και, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, «η Μεταβατική Διευθύντρια κ. Λούβη δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το Ίδρυμα για τα επόμενα δύο χρόνια».

Για την ιστορία, μετά τη θητεία του Διονύση Καψάλη που έληξε το 2020 μετά από 21 χρόνια και την απόφαση της Τράπεζας να «εξυγιάνει» το κοστοβόρο Μορφωτικό Ίδρυμα τοποθετήθηκε η Ασπασία Λούβη ως σύμβουλος της διεύθυνσης της Εθνικής Τράπεζας για θέματα πολιτισμού. Η τράπεζα προκήρυξε διαγωνισμό, ωστόσο το πρόσωπο που επελέγη ο Γιώργος Τόλιας, δεν απεδέχθη τον διορισμό για λόγους που δεν είναι γνωστοί. Οι φήμες που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του ΜΙΕΤ αφορούν θέλουν ο επόμενος διευθυντής να πρέπει να μειώσει δραστικά τον προϋπολογισμό του ΜΙΕΤ που παίρνει σύμφωνα με πληροφορίες 2.300.000 ευρώ εκ των οποίων το 80% είναι μισθοδοσίες, κάτι που σημαίνει ότι ο επόμενος διευθυντής θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 30 απολύσεις και όπως φαίνεται και πολλές περικοπές στο ακέφαλο σήμερα ΜΙΕΤ.

«[…] Το Εργαστήρι του ΜΙΕΤ για επιμελητές εκδόσεων είναι μοναδικό: Γίνεται με σκληρές εξετάσεις και χωρίς δίδακτρα, δηλαδή αξιοκρατικά και δωρεάν. Απαιτεί τη δέσμευση της παρακολούθησής του δύο φορές την εβδομάδα επί δύο χρόνια. Ως απόφοιτοί του μάθαμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους επαγγελματίες της παραγωγής του βιβλίου (εκδότες, στοιχειοθέτες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες) και διδαχθήκαμε την επιμέλεια του βιβλίου ως πράξη φροντίδας και συνεργασίας.

Το Εργαστήρι στηριζόταν ως τώρα στις δύο διδάσκουσες, την Αντιγόνη Φιλιπποπούλου και την Κωστούλα Σκλαβενίτη,υπεύθυνες εκδόσεων του ΜΙΕΤ, και λειτουργούσε χάρη στην ανιδιοτελή αφοσίωσή τους. Ήταν μια όαση για την κατάρτιση όσων το παρακολουθήσαμε, είτε ασχοληθήκαμε επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων είτε όχι. Η μαθητεία σε αυτό ήταν μια μαθητεία αριστείας. Από τις τάξεις μας εφοδιάστηκαν πολλαπλώς διάφοροι εκδοτικοί οίκοι και η αποφοίτησή μας από αυτό αποτελούσε εγγύηση για την ποιότητά μας ως επαγγελματιών. Σταματώντας, αφήνει χωρίς αντιπρόταση το χώρο της εκπαίδευσής μας, προς όφελος μιας σεμιναριακής, επί πληρωμή και χωρίς άλλα κριτήρια, κατάρτισης διορθωτών.

Η παύση του είναι μέρος της συρρίκνωσης του Εκδοτικού Τμήματος του Ιδρύματος. Η πλούσια και μακρόχρονη δραστηριότητά του αποδεικνύεται από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των πλέον των 500 εκδόσεών του, οι οποίες καλύπτουν «κυρίως διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων, αλλά και ευρύτερα βιβλιογραφικά κενά», καθώς και «έργα που, λόγω κόστους ή άλλων ειδικών αναγκών, δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι εμπορικοί εκδοτικοί οίκοι», όπως πληροφορεί η ιστοσελίδα του. Οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ αποτελούν πρότυπο για την εγχώρια εκδοτική παραγωγή. Με την απαξίωσή τους χάνεται ένας ολόκληρος τρόπος δουλειάς και φροντίδας του βιβλίου.

Η κατά πολλούς προσχηματική οικονομική εξυγίανση του ΜΙΕΤ στοχεύει ακριβώς στη συνολική υποβάθμιση του έργου του. Πλήττεται αφενός ο μορφωτικός χαρακτήρας ενός Ιδρύματος που καλλιεργεί ελεύθερους ανθρώπους και ολοκληρωμένους επαγγελματίες, προς όφελος όσων προωθούν την πειθήνια, ανειδίκευτη και ελαστική εργασία, και αφετέρου η εκδοτική πολιτική του, που προάγει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό, σε αντίθεση με τις εμπορευματικές επιταγές του κεφαλαίου.

Το ΜΙΕΤ πρέπει να παραμείνει ενεργός εκδοτικός χώρος και τα μορφωτικά του προγράμματα να συνεχιστούν στο ακέραιο, σύμφωνα με το πνεύμα των ιστορικών οραματιστών, των δημιουργών του, των εργαζομένων και των συνεργατών του που υπηρέτησαν πιστά τους σκοπούς του από την ίδρυσή του το 1966 μέχρι την κήρυξη της δικτατορίας και από την αποκατάσταση της δημοκρατίας έως σήμερα.

Οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται τώρα είναι μόνο λίγες σε σύγκριση με όσες προβλέπονταν από την προηγούμενη διεύθυνσή του, και σε λίγο θα σταματήσουν και αυτές. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σιγήσει το ΜΙΕΤ με το να καταργούνται μία μία οι δράσεις του, ώσπου να μη μείνει καμία.

Ως απόφοιτοι και απόφοιτες του Εργαστηρίου Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ, διαμαρτυρόμαστε για την παύση του και για την απαξίωση του Εκδοτικού Τμήματος και του ΜΙΕΤ εν γένει. Είναι χρέος μας να τα υπερασπιστούμε, για την προσφορά τους προς εμάς και προς το σύνολο.

Οι υπογράφοντες απόφοιτοι και απόφοιτες  του Εργαστηρίου Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ ζητούν να σταματήσει η διάλυσή του. […]»

Το κείμενο υπογράφουν:

Αναστασία Αθηναίου, Νίκος Αναστασόπουλος, Βέρα Ανδριοπούλου, Βασιλική Αντωνάκη, Γιώργος Αποσκίτης, Γιώργος Αρμένης, Γιώργος Αρχοντής, Πάνος Αστίθας, Ματίνα Βασιλείου, Μαρία Βόσικα, Σταλίνα Βουτσινά, Μαρία Γαργαρώνη Πάνος Γιαλελής Κατερίνα Γιανναδάκη Αναστασία Γιώγου Κατερίνα Γούλα, Ευαγγελία Δάλκου, Ασπασία Δασσά, Κατερίνα Ευσταθίου, Αλκιβιάδης Ζαλαβράς, Βασιλειάνα Ζηκίδη, Κατερίνα Ζώη, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Μαρία Καμπίτση, Δημήτρης Καραδήμας, Ράνια Καραχάλιου, Ξανθούλα Κασιούμη, Βίκυ Κατσαρού, Χριστόφορος Κοντονικολής, Βασίλης Κοντόπουλος, Μαρία Κούτσιανου, Κλεοπάτρα Κυρτάτα, Κατερίνα Λαμπρινού, Μαριάννα Λιανού, Ιωάννα Μεϊτάνη, Δήμητρα Μεσσήνη, Ελένη Μιχαλοπούλου, Ιωάννα Μουτάφη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Αναστασία Μπάλιου, Δημήτρης Μπεκιάρης, Αντρέας Μπικουβαράκης, Σοφία Μπουγά, Φίλια Μπουγιούκου, Ελένη Μπούρου, Παναγιώτης Πάντος, Ελίνα Πάντου-Κίκκου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Έλενα Παπαδοπούλου, Δήμητρα-Ειρήνη Παπανικολάου, Δήμητρα Παπασταύρου, Ελευθερία Παπουτσάκη, Άννα Πλατάκη, Κατερίνα Πραβή, Βάλλια Ράπτη Γιώτα Σαλτάρη Γιούλικα Σαμαρά, Γιώργος Σαμουρέλης, Ιουλία Σκουνάκη, Αναστασία Σούλιου Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης Άννα Στρούλια Βασιλική Σχίζα Ελένη Τάκου Κωνσταντίνα Τσιάγκα Ισμήνη Τσοχαλή Ζωή Τσώκου Mariano Villegas Χαρά Φασούλη, Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM