Το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, των οποίων την άμεση νομοθέτηση ζητούν οι δανειστές.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η νέα αυτή απαίτηση είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022 και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, ώστε να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Πρόκειται για ένα από τα 18 προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει και οι δανειστές ζητούν το άμεσο κλείσιμό τους, ώστε να κλείσει και η αξιολόγηση.
Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.
Το ΔΝΤ δεν ζητά όμως μόνο το «πάγωμα» των συντάξεων αλλά και «διορθώσεις» στην επαναφορά των δυο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει και η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήθελε να περάσει αυτά τα προαπαιτούμενα με υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο οι δανειστές ζήτησαν να περάσουν από τη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου.