Παγκόσμια ημέρα προσφύγων σήμερα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε σχετική έκθεσή της επισημαίνει ότι πάνω από 42 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, τα 15.200.000 μακριά και από τις πατρίδες τους. Τον αριθμό ρεκόρ των 800.000 έφτασαν οι «κυνηγημένοι» από την πατρίδα τους μέσα στο 2011, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα το 2011, καθώς περισσότεροι άνθρωποι σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2000 έγιναν πρόσφυγες.
Η έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις 2011» της Ύπατης Αρμοστείας περιγράφει λεπτομερώς για πρώτη φορά την έκταση του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω μιας σειράς σημαντικών ανθρωπιστικών κρίσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 στην Ακτή Ελεφαντοστού και τις οποίες ακολούθησαν οι κρίσεις στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και αλλού.
Συνολικά, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν για πρώτη φορά, ανάμεσά τους 800.000 που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και έγιναν πρόσφυγες.
«Το 2011 ο ανθρώπινος πόνος έλαβε επικές διαστάσεις. Τόσο πολλές ζωές ανατράπηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο προσωπικό κόστος για όλους, όσοι επλήγησαν», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες που το διεθνές σύστημα προστασίας αυτών των ανθρώπων στάθηκε όρθιο στο μεγαλύτερο μέρος του και τα σύνορα έμειναν ανοιχτά. Ζούμε σε καιρούς δοκιμασίας», σημείωσε ο Γκουτέρες.
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων απευθύνει μήνυμα με τίτλο «Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή. Ας τους βοηθήσουμε» και στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης των προσφύγων είναι πιο γρήγορος από αυτόν της ανεύρεσης λύσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε για να κινητοποιήσουμε την πολιτική βούληση και την ηγεσία με στόχο την πρόληψη και τον τερματισμό των συγκρούσεων που δημιουργούν τις ροές των προσφύγων. Όταν αποκατασταθεί η ασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, επιτρέποντας τη βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων μέσω της πρόσβασης σε βιοποριστικά μέσα, υπηρεσίες και κράτος δικαίου».
«Παρά τα οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Οι πρόσφυγες φεύγουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να τους βοηθήσουμε», τονίζει ο γγ του ΟΗΕ.
σχόλια