Σε μία πόλη με 25.000 μόνιμους κατοίκους μοιρασμένων σε επτά γειτονιές, και τουλάχιστον 15.000-20.000 εργαζομένους και επισκέπτες θα μετατραπεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες η περιοχή από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι τον Άγιο Κοσμά.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κατατεθεί προς έγκριση από τη Lamda Development στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν περίπου 10.000 κατοικίες.
Η νέα πόλη θα χωριστεί σε επτά γειτονιές:
• Γειτονιά Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Ονομάζεται έτσι λόγω της ιστορικής σύνδεσης της περιοχής με το παλαιό αεροδρόμιο. Περιλαμβάνει τη λεωφόρο Ποσειδώνος, η οποία «απομακρύνεται» από τη θάλασσα σε μήκος 1.750 μέτρων και υπογειοποιείται σε μήκος 1.150 μέτρων. Η σημερινή λεωφόρος Ποσειδώνος, μετά τη λειτουργία του νέου τμήματος, θα μετατραπεί σε οδό τοπικής κυκλοφορίας. Η γειτονιά θα έχει έκταση 321,4 στρέμματα και υπολογίζεται ότι θα κατοικηθεί από 3.486 άτομα (οι αριθμοί υπολογίζονται με βάση μοντέλα πυκνότητας κατοίκησης).
• Δυτική γειτονιά του πάρκου.
Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη περίμετρο στο Ελληνικό. Βρίσκεται ανατολικά (σε συνέχεια) της υφιστάμενης οικιστικής ενότητας του Κάτω Ελληνικού. Στο βόρειο όριό της καταλήγει στη λεωφόρο Ποσειδώνος και συνδέεται με το παραλιακό μέτωπο. Έχει έκταση 555,9 στρέμματα και εκτιμώμενο πληθυσμό 5.751 κατοίκους.
• Ανατολική γειτονιά του πάρκου.
Έχει ελλειψοειδές σχήμα, ώστε να εισχωρεί στο πάρκο. Βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του μετρό στο Ελληνικό και σε στάσεις των μέσων μεταφοράς της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Γειτνιάζει στα ανατολικά με τον υφιστάμενο οικιστικό ιστό, στα βόρεια με το νέο πολεοδομικό κέντρο και την περιοχή του κτιρίου Saarinen στα δυτικά, επομένως θεωρείται ότι έχει έναν πιο «κεντρικό» χαρακτήρα. Καταλαμβάνει έκταση 318 στρέμματα και εκτιμάται ότι θα έχει 3.448 κατοίκους.
• Γειτονιά του επιχειρηματικού κέντρου της Βουλιαγμένης.
Είναι η περιοχή στο Ελληνικό που χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη «αστικότητα», καθώς θα περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών λειτουργιών. Συνορεύει με τη λεωφόρο Βουλιαγμένη, βρίσκεται κοντά στον σταθμό του μετρό της Αργυρούπολης και τη στάση του τραμ Ελληνικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι μια γειτονιά-οικιστικός υποδοχέας με αμιγώς υπερτοπικό και πολυλειτουργικό χαρακτήρα. Καταλαμβάνει έκταση 775,2 στρ. και εκτιμάται ότι θα έχει 3.987 κατοίκους.
• Γειτονιά του λόφου.
Είναι μια μικρή, αυτοτελής οικιστική ενότητα, με τις δικές της εξυπηρετήσεις. Στόχος είναι να διασχίζεται με τα πόδια και να διαθέτει ενδιαφέροντες δημόσιους χώρους για τους κατοίκους. Καταλαμβάνει έκταση 379,7 και εκτιμάται ότι θα έχει πληθυσμό 2.840 κατοίκους.
• Γειτονιά των Τραχώνων.
Είναι μια περιοχή γενικής κατοικίας με έντονο το στοιχείο του περιβάλλοντος, αφού θα γειτνιάζει με το ρέμα των Τραχώνων. Αποτελεί τον βορειότερο θύλακο της νέας ανάπτυξης, στα σύνορα με την υφιστάμενη οικιστική περιοχή του Αλίμου (στα όρια των δύο περιοχών θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινόχρηστων χώρων). Έχει έκταση 264,7 στρέμματα και πληθυσμό 2.923 κατοίκους.
• Γειτονιά της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Έχει έντονα τουριστικά και εμπορικά χαρακτηριστικά, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Περιλαμβάνει το κέντρο ιστιοπλοΐας και τη μαρίνα. Θα έχει έκταση 300,3 στρέμματα. και πληθυσμό 2.048 κατοίκους.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει καταθέσει η Lamda στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αρχή της πρώτης φάσης του έργου ο επενδυτής ξεκινάει με την υλοποίηση του 45% του πάρκου και τη διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και διαδρομών πεζών.
Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει και τις εργασίες ανασύστασης του ρέματος των Τραχώνων και του ρέματος του αεροδρομίου. Τμήμα του πάρκου που θα παραδοθεί πρώτο στο κοινό για χρήση είναι και η λίμνη των πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Κανόε Καγιάκ, η οποία λόγω έκτασης (31.000 τ.μ.) θα αποτελεί το βασικότερο υδάτινο στοιχείο του πάρκου.
Το ογκοδέστερο έργο της φάσης αυτής είναι η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος στη νέα της θέση και η κατασκευή του μικρού υπόγειου τμήματός της μήκους 1,1 χλμ.
Με πληροφορίες από Καθημερινή