Ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινο», σε επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε δε κατά την σημερινή ενημέρωση ότι η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν.
«Έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο.
»Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» είπε χαρακτηριστικά.
243 κρούσματα στο Καρέ Τεπέ
«Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τεστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή.
Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορωνοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς.
Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.
Τοπικά lockdown
Για το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown σημείωσε πως «Ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdown. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο και η Αττική δεν είναι εξαίρεση.
»Θα πρέπει να σταθμίσουμε τα μέτρα και θα το πουν πρώτα οι ειδικοί όχι η κυβέρνηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά.
Ο κ.Πέτσας αποκάλυψε μάλιστα ότι ΕΟΔΥ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν μία εφαρμογή για τα κινητά, χάρη στην οποία κάθε πολίτης θα γνωρίζει ακριβώς τα μέτρα της περιοχής του εισάγοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα.
Διαβεβαίωσε δε, ότι θα αυξηθούν οι υποδομές του συστήματος υγείας για να ανταπεξέλθει στο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
«Έχουν ήδη δοθεί 14 νέες ΜΕΘ. Θα προχωρήσουμε και με τις υπόλοιπες. Έρχονται κι άλλες. Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να πάμε από 536 που παραλάβαμε να πάμε σε 1200 μέσα σε 1-2 μήνες. Είμαστε σήμερα σε 930+14» είπε.
Παράλληλα, σημείωσε πως έχει σημασία ότι στις ΜΕΘ εισάγονται κυρίως άτομα πάνω από 55 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.
Απηύθυνε έκκληση για πολλή προσοχή στο οικογενειακό περιβάλλον λέγοντας «Να προσέχουν μέσα στο σπίτι γιατί πολλά κρούσματα μεταδίδονται ενδοοικογενειακά, όχι από εγγόνια αλλά από τα παιδιά».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι ξεκάθαρο ότι «Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.
Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.
Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορωνοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
σχόλια