Μύκονος: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες για το «λουκέτο» σε beach bar

Μύκονος: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες για το «λουκέτο» σε beach bar Facebook Twitter
0

Επιχειρηματίες της Μυκόνου αντιδρούν στο «λουκέτο» και το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε beach bar, λόγω της μη τήρησης των κανόνων. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ξανά για τους κινδύνους του συνωστισμού και μιλούν για πιθανά τοπικά lockdown.

Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα καταστήματά τους, έπειτα από το πρόστιμο 20.000 ευρώ και το «λουκέτο» 60 ημερών σε γνωστό beach bar στη Φτελιά.

«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε, παράλληλα, τόνισε ότι όταν ο κόσμος δεν μπορεί να μπει στα μαγαζιά, υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια.

«Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο στη Μύκονο αλλά και αλλού, στη Σαντορίνη, στην Πάρο. Ο ιός δεν κολλάει μόνο μέσα στα μαγαζιά, αλλά και έξω από αυτά, όπου υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε ο κ. Ζησιμόπουλος. «Η προστασία πρέπει να υπάρχει και έξω από τα μαγαζιά. Και στις παράνομες βίλες που κάνουν πάρτι. Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τον νόμο μόνο μέσα στα καταστήματα», τόνισε ακόμη.

Γεωργιάδης: Η πιο εξόφθαλμη παραβίαση

Σε ερώτηση για το ζήτημα του beach bar στη Μύκονο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για την πιο «εξόφθαλμη παράβαση».

Έχουν γίνει πλήθος ελέγχων, αλλά λουκέτο δεν επιβλήθηκε σε καμία άλλη περίπτωση, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Παράλληλα ανέφερε ότι το «λουκέτο» είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης. Στις ίδιες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή θα είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».

«Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο στη φωτιά της πανδημίας»

Στο μεταξύ, οι ειδικοί επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που επιφυλάσσει ο συνωστισμός.

«Είναι το πετρέλαιο στη φωτιά της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας και προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων συνωστισμού, θα υπάρχουν συνέπειες.

«Δεν γίνεται να έχουμε σε κάθε κατάστημα κι έναν αστυνομικό να επιβλέπει τα πάντα» τόνισε καταλήγοντας πως «πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».

Ανάλογες προειδοποιήσεις εξέφρασε και ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, λέγοντας πως τα φαινόμενα συνωστισμού «μπορεί να δημιουργήσουν εστίες- μικρές ή μεγάλες- ανά πάσα στιγμή, με ταχύτατη διασπορά».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, σε περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. «Μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε σχετικά.

Πέτσας: Τοπικό lockdown όπου απαιτηθεί

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί τοπικό lockdown επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε δομή, ή σε γεωγραφικές περιοχές.

Στόχος, ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είναι αν υπάρξει νέα εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωση, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό έφερε ως παράδειγμα την απόφαση να διακοπούν οι πτήσεις από το Κατάρ.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα είτε αφορά γειτονιά ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή, ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε», τόνισε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ