Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα κορωνοϊού δίνει άλλο ένα - Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει

Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα κορωνοϊού δίνει άλλο ένα - Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μετά από 70 ημέρες τηλεοπτικής αποχής, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε απόψε με μάσκα μπροστά στις κάμερες, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα και η ανθρωπότητα «βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων εκατό ετών». 

Με τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα, ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία «συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται προς την Πολιτεία για πολύ δύσκολα θέματα». 

Κατά τον ίδιο, οι ενεργές εστίες στην Ελλάδα είναι σίγουρο ότι αυξάνονται. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως:

-ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων που αφορούν και συρροές ασθενών

-η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού και

-η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι λοιπές προφυλάξεις.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την κρεατοβιομηχανία με 34 κρούσματα, ένα εστιατόριο μπαρ με 7 και τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη με 45 και 22 κρούσματα αντίστοιχα. Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε πως η επιτροπή έχει επισημαίνει την ωφέλεια από την χρήση μάσκας για την αποφυγή φαινόμενων μετάδοσης. 


«Πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτή την στιγμή έχουν πολλαπλές τοπικές εστίες, διπλασιασμό των κρουσμάτων», παρατήρησε κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες τους τελευταίους μήνες. 

Από την επιδημική καμπύλη φαίνεται πως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, για 113 κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 10% ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια. 

«Ένα θετικό επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, αν και παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις. Χρειάζεται όμως μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας», τόνισε. 

Με βάση το σύνολο των κρουσμάτων, ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στη μονάδα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται αφού κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο νέο κρούσμα σε ένα πληθυσμό θα αποτελεί και μία νέα, συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε ένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων». 

«Ένα θετικό στοιχείο, είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του ενός. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ένα δεύτερο μεγάλο κύμα. Παρ' όλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1.»

Εν τω μεταξύ, σημαντικό μέρος των κρουσμάτων αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ 144 κρουσμάτων από τις 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, τα 34 ήταν ασυμπτωματικά.

Χθες, ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, έκαναν ισχυρές συστάσεις για την χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την καταπολέμηση του ιού, αναγνωρίζοντας την συνεχή εξέλιξη της παγκόσμιας επιδημίας και την αναζωπύρωση σε πολλές χώρες και περιοχές. 

«Επίσης μίλησαν για την χρήση της μάσκας, όχι ως μέσου αποξένωσης αλλά ως μέσου αλληλεγγύης μεταξύ των λαών», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας. «Οπωσδήποτε η χρήση της είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τη ζέστη και πρέπει να γίνεται σωστά. Τα επιστημονικά δεδομένα την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο - ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις όπου συναντιόμαστε με ανθρώπους εκτός του στενού μας κύκλου». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM