«Οι ελληνικές και οι γερμανικές αρχές συνεργάζονται για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και μάλιστα με τη σειρά μου ενθαρρύνω τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε Έλληνες επιβάτες στα γερμανικά αεροδρόμια.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, τόνισε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές και των δύο χωρών και πως με δική της πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 22 Νοεμβρίου.
«Η συνάντηση διευκόλυνε την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα για να περιοριστεί κυρίως η επιβάρυνση των επιβατών. Δεν σας κρύβω ότι δέχτηκα με ικανοποίηση τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες οι έλεγχοι θα γίνονται μόνο στην πύλη εντός του χώρου αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων» είπε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι πρακτικά, περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και στην εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία για το αντίθετο από τη γερμανική ή την ελληνική πλευρά. Επίσης, με ικανοποίηση δέχτηκα την διευκρίνιση εκ μέρους των εκπροσώπων της Ελλάδας σχετικά με την ενίσχυση των υφισταμένων ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και με εποικοδομητικό, πάντα, πνεύμα με τη Γερμανία και την Ελλάδα για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στο Βέλγιο, τόνισε πως σύμφωνα με ενημέρωση από τις βελγικές αρχές, πραγματοποιούνται μη-συστηματικοί, σποραδικοί αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στη βάση εκτιμήσεως κινδύνου και όχι μόνο για πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Όπως είπε, το ίδιο κάνουν κατά καιρούς και οι ελληνικές αρχές, όταν ακριβώς υπάρχει εκτίμηση κινδύνου, καθώς αυτό το δικαίωμα το έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ και κατά καιρούς το ασκούν, όταν υπάρχει κάποια ειδοποίηση.
«Συνεπώς ήταν κάτι που συνέβη μια φορά, δεν έχει συμβεί ενδιάμεσα. Κι εγώ ταξιδεύω από την Ελλάδα στο Βέλγιο και δεν αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο. Νομίζω ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση, αλλά σωστά έγινε για να ξεκαθαριστεί και αυτό το θέμα. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι αυτοί οι αστυνομικοί έλεγχοι δεν γίνονται αυθαίρετα, προβλέπονται από τον κώδικα συνόρων Σένγκεν και περί αυτού και μόνο πρόκειται» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια