Σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζεται τα «επίκεντρα» της πανδημίας στη χώρα μας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, με χαμηλότερη κινητικότητα της νόσου στην περιφέρεια.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 26 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 4.136, εκ των οποίων τα 729 -περίπου το 1/6 του συνόλου των περιστατικών από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα- να καταγράφονται μέσα στον Ιούλιο.
Από τα 26 κρούσματα, τα 10 ήταν εισαγόμενα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για τον Ιούλιο σε 344. Τα 16 εγχώριας προέλευσης κρούσματα προστέθηκαν σε 369, που είχαν καταγραφεί μέχρι προχθές, και ο απολογισμός των 24 ημερών του Ιουλίου είναι 385 κρούσματα κορωνοϊού που αφορούν σε ημεδαπούς.
Η Αττική παραμένει στο προσκήνιο λόγω του σταθερού καθημερινού αριθμού νέων κρουσμάτων. Ειδικότερα, από την αρχή του μήνα έχουν εντοπιστεί 125 περιστατικά λοίμωξης covid-19, τα περισσότερα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα «ορφανά» κρούσματα, ήτοι με αδιευκρίνιστη ή άγνωστη πηγή μετάδοσης, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική νοσηλεύονται 32 ασθενείς με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Την ίδια στιγμή, σε μεγάλη επιδημική εστία εξελίσσεται και η περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αριθμεί πλέον 68 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 15 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς. Και στη Θεσσαλονίκη η προέλευση είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, με τις υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας.
Να σημειωθεί πως στον χάρτη των περιοχών με έστω ένα κρούσμα μπήκε χθες και η Καβάλα. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχουν αναφερθεί κρούσματα μεμονωμένα σε Ηράκλειο, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Πέλλα, Σάμο, Αχαΐα, Χαλκιδική, Λάρισα, Ξάνθη, Κάρπαθο.
σχόλια